Spring naar de content

Waarom zit er opeens een velletje plastic tussen elk plakje kaas? Waarom wordt fruit per stuk verpakt?

De plakjes kaas van Albert Heijn zijn sinds kort nóg ‘beter’ verpakt: er zit nu een plastic velletje tussen ieder plakje kaas. Een licht schuldgevoel over het kopen van plakjes kaas had ik sowieso al – in plaats van een stuk bij de kaasboer, die het in een papiertje verpakt – dit gaat me toch iets te ver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Waarom in godsnaam is het nodig om tussen ieder plakje een velletje plastic te leggen? Omdat er nog niet genoeg plastic in de wereld is?

Ik geloof niet dat het iemand ontgaan kan zijn dat er een wereldwijd plasticprobleem bestaat. Miljoenen tonnen afval zijn in zee terechtgekomen, met als gevolg een plastic eiland in de Stille Oceaan ter grootte van Frankrijk en Spanje samen. Vogels en vissen bestaan zo langzamerhand half uit kunststof, als ze het al overleven. De troep zit in de grond, in rivieren en wordt verzameld tot torenhoge bergen in ieder land. De recycle- of oplossingsmethoden zijn nog lang niet ver genoeg ontwikkeld.

Dan nog maar een velletje plastic extra tussen de kaas? Een kinderbueno bestaat uit drie verschillende kunststof verpakkingen, Douwe Egberts nespressocupjes in een doos is ongeveer niets anders dan kunststof verpakkingsmateriaal. Fruit wordt tegenwoordig per stuk verpakt. Scholiertjes van Lu? Elk koekje zijn eigen omhulsel.

Wellicht worden een paar bollebozen van de verpakkingsmaterialen-industrie er heel rijk van. Maar laat iemand ertegen opstaan! Als de Albert Heijn zelf geen verantwoordelijkheid neemt, moeten ze maar gedwongen worden. Overheid, leg het gebruik van plastic aan banden. Of in ieder geval het totaal onnodige verbruik. Laten we wel wezen, die plakjes kaas blijven heus wel vers zonder die velletjes ertussen. En zo blijft er misschien ook weer een klein stukje zee iets minder aangetast.

Onderwerpen