Spring naar de content

Striprecensent Volkskrant: laat religie toch met rust

Een opmerkelijke ingezonden brief in de Volkskrant van vandaag over de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Striprecensent Joost Pollmann stelt dat het misschien beter is wanneer cartoonisten geen satirische tekeningen meer moeten maken over religieuze onderwerpen. “Pak de beleidsmakers aan, laat de heiligen met rust.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Terecht stelt Pollmann dat het Franse tijdschrift had kunnen weten dat er felle reacties uit de moslimhoek zouden komen aangezien er 3,7 miljoen moslims in Frankrijk wonen. Enige preventieve bewaking van de redactieburelen had wellicht in de rede gelegen, een extremist zit in een klein hoekje.

Maar dan gaat Pollmann een stap verder. Hij neemt Turkije als voorbeeld ‘waar kerk en staat nog gescheiden zijn, mogen cartoonisten ongestraft harde grappenmaken over de politiek, maar ze blijven met hun handen af van de geestelijkheid’. Een voorstel om geen strips over religie meer te maken dus.

Het Franse blad is overigens niet alleen kritisch op de islam. Ook andere religies worden bekritiseerd – geparodieerd zo u wilt – door de Fransen. In 2006 schreeuwde Jezus, hangende aan een kruis, dat hij een beroemdheid is. “Haal me hier af!” En vorig jaar zegende Paus Benedictus een condoom, op de wijze waarmee hij doorgaans hosties heiligt. “Dit is mijn lichaam,” verklaarde de kerkvader.

De gehele ingezonden brief [[popup file=”2011-11/vk.jpg” description=”leest u hier” align=”inline” ]]. “Vanuit onze cultuur (-) is het misschien moeilijk om te beseffen dat er landen zijn waar ‘Heilig Huisje’ nog altijd met hoofdletters wordt geschreven.”