Open mic moment: Sarkozy en Obama zijn Netanyahu zat

bertine l moenaff 8 nov 2011 Politiek

MET UPDATE – De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Amerikaanse collega Barack Obama zouden hun persoonlijke frustraties over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gedeeld hebben in een gênant open mic momentje. Volgens Franse berichten heeft Sarkozy Netanyahu een leugenaar genoemd, en heeft Obama te kennen gegeven hem ook zat te zijn.

Het geroddel over Netanyahu zou plaats hebben gevonden tijdens de persconferentie op de G20  in Cannes, in een privé-ruimte waar de Franse en Amerikaanse president elkaar nog even onder vier ogen konden spreken. Een foutje van de technische dienst van het Elysée zorgde er voor dat enkele Franse journalisten via hun vertaal hoofdtelefoons een paar minuten konden meeluisteren. Het privé-gesprek tussen Obama en Sarkozy werd blijkbaar gewoon meegenomen door de synchrone vertaling  voor de Franse pers.

Obama zou Sarkozy aanvankelijk hebben aangesproken op de Franse steun voor het Palestijns lidmaatschap van UNESCO, zeer tegen de zin in van de Amerikanen. Het gesprek ging daarna verder over de persoon van Bibi Netanyahu. Volgens het verslag vertrouwt Sarkozy Obama toe: “Ik kan hem niet uitstaan, hij is een leugenaar.” Waarop Obama op zijn beurt begrip toont, maar ook aankaart dat hij toch net iets zwaarder heeft te lijden onder Bibi. “Jij bent hem zat, maar ik heb elke dag met hem te maken!”

De G20 vond afgelopen donderdag plaats, maar de pijnlijke opmerkingen zijn nu pas in het nieuws gekomen. Volgens de Franse website Arrêt sur Images  die het nieuws bracht, zou dat te wijten zijn aan een afspraak die de journalisten gemaakt hebben om de gevoelige uitspraken niet naar buiten te brengen. Er zijn geen opnames van en men zou tevens personen van de organisatie niet in problemen willen brengen. Tot slot zou publicatie ingaan tegen de strikte regels die gelden voor de Franse media: “nous sommes soumis à des règles déontologiques précises”. Hoe die regels precies in elkaar steken is onduidelijk. Een blog op het respectabele Le Monde verwijst echter ook naar een privé-meeting tussen Obama en Sarkozy, waarin hun moeizame relatie met Netanyahu besproken zou zijn. Een verslaggever van Reuters die aanwezig was, zou de uitspraken hebben bevestigd.

Het Franse bericht op Arrêt sur Images is de bron geworden voor een Engelstalig artikel op het Israëlische Ynet News, wat vervolgens is overgenomen door diverse Amerikaanse media. Die rapporteren dat er zelfs sprake was van een getekende overeenkomst om niets van de gênante opmerkingen naar buiten te brengen, maar dat valt niet op te maken uit het Franse bericht. Wellicht was Ynet News  ‘lost in translation’…

Het Witte Huis geeft vooralsnog geen commentaar op het ‘hot mic’ rapport.

UPDATE, 16:30 uur – Ben Smith van Politico is er achter waarom de Franse journalisten deze nu al open mic klassieker aanvankelijk verzwegen hebben. De gewraakte uitspraken van Sarkozy en Obama zijn onrechtmatig verkregen. De Franse journalisten hadden vertaalboxen gekregen, maar nog geen hoofdtelefoons. Sommige nieuwsgierigen hadden echter al hun eigen oortjes ingeplugd en konden stiekem luisteren naar wat nu als gestolen materiaal wordt beschouwd.

Reageer op artikel:
Open mic moment: Sarkozy en Obama zijn Netanyahu zat
Sluiten