Spring naar de content

Zondagmiddagcolumn: De Gulden Geert

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De gulden was rond, een beetje zilverkleurig, met een geinig kroontje en een cijfer erop en in het midden een schild met een leeuw. Dat is alvast erg mooi want de leeuw is een heel mooi dier. De leeuw heeft een kroontje op en een zwaard, misschien was hij wel een ridder, net als ik.

Op de achterkant had de gulden een plaatje van een vrouw. Mijn vriendin denkt dat het Beatrix is. Ik weet dat je die linkse ouwe heks niet mag dus ik stel voor dat we een mooi plaatje van een otter erop zetten. Otters zijn leuk. Of anders een leuke kitten, zegt Joyce. Joyce heeft een vriendin, Samantha, en die heeft een weglooppoes uit de opvang die net een nestje heeft gekregen dus daar moet wel een leuke foto te halen zijn die we op de gulden kunnen laten zetten.

Ik heb even gebeld met de Nederlandsche Bank om te vragen of er nog veel guldens zijn en dat was niet zo want ze hebben de meeste guldens omgesmolten tot andere dingen, zoals euro’s. Ook zei die meneer dat het niet slim zou zijn om de gulden weer in te voeren want dat zou allerlei dingen heel duur maken en heel veel geld kosten en voor heel veel problemen zorgen. Ik zei tegen hem dat Dion Graus vindt dat je moet denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Dat begreep hij wel maar hij vond dit toch van een iets ander niveau, zei hij. Dus toen vertelde ik dat Dion Graus dat allemaal heus wel snapt want Dion Graus heeft tenslotte voor volk en vaderland allemaal bankiers en Wouter Bos ondervraagd voor de commissie De Wit. En ze moeten gewoon niet zo ingewikkeld doen, zei ik, want anders zorgen we ervoor dat Dirk Scheringa de nieuwe baas wordt van hun toko en de gulden invoert want Mark doet toch alles wat wij zeggen. Toen ging die meneer aan de telefoon huilen en heb ik maar opgehangen.

Mijn onderzoeksconclusie is dat de gulden weer invoeren gewoon kan. Guldens zijn rond, net als euro’s, dus ze passen in automaten en zoveel guldens hoeven we toch niet te laten maken want straks gaat toch alles alleen nog maar digitaal en met pasjes, zegt het bedrijf dat de OV-chipkaart maakt. Dus het enige dat je merkt is dat er voor de bedragen op je bankafschrift ‘Fl’ komt te staan in plaats van ‘€’. Maar ik vind dat ‘Fl’ eigenlijk helemaal niet toepasselijk want ‘gulden’ begint met de ‘g’, en jouw naam ook, dus we kunnen ook de ‘G’ als symbool gebruiken en de munt de Gulden Geert noemen! Ik dacht dat je dat wel leuk zou vinden.

Dat was het. Ik hoor wel wat je beslist. Biertje doen vanavond?

Haije van mij en Joyce,

Je Dion.

Ridder
Directeur, Economic Development Research Council (i.o.)
Lid Tweede Kamer der Staten Generaal

Deze column verscheen eerder op het weblog van Kaj Leers, overdag senior communications adviseur en ‘s nachts politiek analist.

Onderwerpen