Spring naar de content

Geen hawaïhemd voor Obama en Medvedev

Jaarlijks komen de politiek leiders van de landen rond de Stille Oceaan bijeen voor handelsgesprekken. Een saaie bedoening waar doorgaans weinig nieuws uit voortkomt. Toch reist elk jaar een horde journalisten mee naar Zuid-Korea, Vietnam, Peru of, dit jaar, Hawaï. De bijeenkomst kent namelijk altijd een hoogtepunt: het poseren van de wereldleiders in traditionele kostuums. Dit jaar heeft president Obama echter besloten zijn collega’s dit schaamtevolle fotomoment te besparen door de traditie te doorbreken. In plaats van rieten rokjes of kleurige hawaiihemden staan Medvedev en Obama dit jaar in zwart pak op de foto. Geen lol aan dus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op de site van de New York Times staat een prachtig overzicht van de groepsportretten van de afgelopen jaren. Zo droeg president Bush in 2008 een Peruviaanse poncho, in 2005 een Zuid-Koreaanse hanbok en in 2001 een Chinese tangzhuang.

De traditie is overigens begonnen door Bill Clinton. Toen de wereldleiders in 1993 bijeenkwamen in Seattle deelde de toenmalige president vlak voor de foto genomen werd bomberjacks uit aan de hele delegatie.

Het breken met de traditie is een grote teleurstelling voor de makers van de parodiewebsite Not the White House. Zij hadden in een peiling gevraagd welk kostuum de politici aan moesten. De bezoeker verkoos uiteindelijk het rieten hoelarokje boven het hawaïhemd en de wetsuit.

Alle hoop is nu al gericht op Rusland, waar de wereldleiders volgend jaar bijeen komen. Als de traditie wordt hersteld zullen Hu Jintao en Obama namelijk een [[popup file=”2011-11/schermafbeelding-2011-11-14-om-16.03.27.png” description=”kosovorotka” alt=”Foto: wikipedia” align=”inline” ]] moeten dragen en met een beetje pech moeten ze ook nog een [[popup file=”2011-11/schermafbeelding-2011-11-14-om-16.04.54.png” description=”ushanka ” alt=”Foto: wikipedia” align=”inline” ]]over hun oren trekken.