Spring naar de content

Sure; ‘Europa bouwt bruggen en inspireert de hoop’

In deze donkere tijden is er nooit een goed moment om te gedenken dat het volgende maand tien jaar geleden is dat de Euro werd ingevoerd. Dus de Europese Centrale Bank besloot maar het fimpje dat de aftrap van de festiviteiten moet vormen online te zetten.  Pijnlijk, het eerste wat we zien is een Griekse dame.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Nog pijnlijker wordt de uitzending van Brandpunt vanavond. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zal daar zeggen dat bij het invoeren van de euro gemakzuchtig is gehandeld en dat er grote fouten zijn gemaakt. “Daar wordt nu de prijs voor betaald.”

Tien jaar later schieten we daar natuurlijk weinig mee op. Het is volgens De Jager dus vooral een kwestie van vooruitkijken. Hij verwacht meer inzet van de Zuid-Europese landen: “Helaas hebben we tot voor kort gezien dat het gevoel voor urgentie niet door iedereen in heel Europa werd gedeeld. Vooral de hervormingen en bezuinigingen in Zuid-Europa laten te lang op zich wachten.”

Vrijdag is de Europese top, de dag van de waarheid voor de Euro. Enfin, Brandpunt kijken dus. Nederland 2, 22.15 uur. Het filmpje van de ECB ziet u hier onder.