Spring naar de content

Nee, twee glazen bier per dag is niet verantwoord

‘Veel misverstanden over werking alcohol’, meldde Nu.nl gisteren. Daar hebben zij meteen zelf een misverstand aan toegevoegd. Want: gezondheidsinstanties kunnen niét bevestigen dat matig alcoholgebruik – een glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen – onmiskenbare gezondheidsvoordelen heeft, zoals er in dit stuk vermeld staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

“De mythe dat alcoholgebruik bijdraagt aan een gezonde leefstijl is inmiddels doorgeprikt, maar de alcoholindustrie blijft wetenschappelijk onderzoek financieren,” zei Wim van Dalen van het STAP in een HP/De Tijd artikel in juni. We bellen hem voor een reactie.

“Een veilige ondergrens voor alcoholgebruik bestaat niet, en nee, alcohol kan niet als gezondheidsproduct worden beschouwd. Een glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen is de maximaal aanvaardbare hoeveelheid. Maar je kunt dat nooit als honderd procent veilig beschouwen, want dan ontken je bijvoorbeeld de risico’s van alcohol met betrekking tot borstkanker.”

Hoe komt Nu.nl dan aan de ‘gezondheidsvoordelen’?
“Een half glas alcohol per dag, voor 45-plussers, heeft een positief effect op hart- en vaatziekten, dat is wel aangetoond. Maar door het kankerverwekkende effect blijft het een lastige afweging. De alcoholindustrie spreekt graag van ‘verantwoord gebruik’, maar dat begrip past eigenlijk niet, wij zeggen liever ‘aanvaardbaar gebruik’. Het woord ‘verantwoord’ suggereert dat je er goed aan doet.”