Golden Globe nominaties voor Clooney, Pitt en Kuifje

matthijs prinzen 15 dec 2011 Cultuur

De Golden Globes, in feite de belangrijkste graadmeter voor de jaarlijkse Oscaruitreiking, hebben de nominaties bekend gemaakt. Grote winnaar is vooralsnog George Clooney, die twee keer genomineerd werd voor beste film en bovendien de prijs voor zowel beste regisseur als beste acteur in een dramafilm in de wacht kan slepen. In die laatste categorie moet hij het opnemen tegen onder andere Ryan Gosling, Leonardo di Caprio en Brad Pitt.

Beide films waaraan George Clooney dit jaar meewerkte zijn volop genomineerd. The Descendants werd, naast de nominatie voor George Clooney, ook genomineerd voor beste dramafilm en beste regisseur (Alexander Payne). Clooney speelt in The Descendants de rol van alleenstaande weduwnaar die na de dood van zijn vrouw voor zijn twee tienerdochters moet zorgen. De politieke suspencefilm The Ides of March leverde Clooney een nominatie op voor beste regisseur, evenals die voor beste film en beste mannelijke hoofdrol in een drama (Ryan Gosling).

Andere film met meerdere nominaties zijn Bridesmaids (beste comedy en beste actrice), Moneyball (beste drama, beste mannelijke hoofdrol voor Brad Pitt en beste mannelijke bijrol voor Jonah Hill) en Hugo (beste drama en beste regisseur voor Martin Scorcese) Het 3D-spektakel The Adventures of Tintin maakt ook goede kans op een Globe, de verfilming van Kuifje moet in de categorie animatie dan vooral Rango en Puss in Boots zien te verslaan.

Doorgaans zijn de Globewinnaars automatisch grote kanshebbers voor de Oscars. Vorig jaar wonnen zowel Colin Firth als Natalie Portman beide prijzen voor beste hoofdrol. Ook de winnaars voor de bijrollen (Melissa Leo en Christian Bale) wonnen zowel een Globe als een Oscar.

Naast de filmnominaties geven de Globes ook prijzen weg voor beste televisieseries. Dit jaar werden onder andere Homeland, Game of Thrones, Boardwalk Empire en American Horror Story verschillende keren genomineerd.

Reageer op artikel:
Golden Globe nominaties voor Clooney, Pitt en Kuifje
Sluiten