Spring naar de content

Buzz-top-3: Chirac, Donner en Coldplay

1. Jacques René Chirac (Parijs, 1932) – Voormalig president van Frankrijk. Is na 15 jaar procederen veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens omkoping van ambtenaren tijdens zijn ambtsperiode als Parijse burgemeester. Kreeg strafverlaging vanwege zijn slechte gezondheid en de afkoopsom van 2,2 miljoen euro aan de huidige burgemeester van de Franse hoofdstad. Komt in een illuster rijtje van veroordeelde Franse staatshoofden, alleen koning Lodewijk de XVI (onthoofd) en de collaborerende Vichy-president Pétain (gestorven in de gevangenis op 95-jarige leeftijd) gingen hem voor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

2. Jan Pieter Hendrik Donner (Amsterdam, 1948) – Minister van Binnenlandse Zaken. Onderwerp van de soap rond het vicepresidentsschap van de Raad van State. Heel Nederland wist al maanden dat Donner onderkoning zou worden, maar toch werd er een nepvacature opgesteld om de schijn te wekken dat hij niet de enige gegadigde was. Velen grepen de kans aan te solliciteren, overigens zonder succes. Vandaag wordt Donner zo goed als zeker voorgedragen door het kabinet, de concurrentie van Alexander Rinnooy Kan ten spijt. 
3. Coldplay (Londen, 1996) – Succesvolle poprockband van leadzanger Chris Martin. Bereikte in Nederland al drie platina met de albums Parachutes, A Rush of Cold Blood to the HeadX&Y. Ook het huidige album Mylo Xyloto heeft die status binnen twee maanden bereikt. De Britse formatie treedt morgen op in het Rotterdamse Ahoy, maar vandaag ging de kaartverkoop voor het openluchtconcert op het Haagse Malieveld van start. Verwacht wordt dat het maximale aantal van zestigduizend kaartjes binnen een dag worden verkocht. Op Twitter meldden fans trots dat ze de kaarten bemachtigd hebben.   

Vorige week: 1. Stacey Rookhuizen. 2. Matthijs van Nieuwkerk. 3. De familie Walton