Spring naar de content

Politie Utrecht mishandelt gehandicapte man

MET UPDATE – De Utrechtse politie arresteerde en mishandelde op Kerstavond een invalide man. Het bleek een bekende oud-voetballer te zijn: Edu Nandlal. Is er iets mis met het politieapparaat? Het lijkt er wel op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Jaren terug stond verslaggever dezes ’s avonds samen met collega’s te wachten voor het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof 1A. ’s Lands regering was in crisis en er was spoedoverleg gaande. Er moest ruimte gemaakt worden bij de ingang van het ministerie want alras zouden de verzamelde ministers het departement verlaten. Eén van de aanwezige cameramannen deed dat naar de zin van een politieagent niet snel genoeg. “Aan de kant of ik vorder u” riep de politieagent tegen de cameraman. De agent zei dat net iets te hard, enkele seconden later stond hij in het licht van zo’n tien camera’s. De agent veranderde in een bedremmeld mannetje, gevangen in een cirkel van licht. Deerniswekkend bijna, gelijk het spreekwoordelijke konijntje en de koplampen. Een inderhaast ingevlogen politievoorlichter wist de gemoederen uiteindelijk tot bedaren te brengen.

De Utrechtse oud-voetballer en -politicus Radjindernath ‘Edu’ Nandlal had geen camera’s in de buurt toen hij naar eigen zeggen op Kerstavond door twee Utrechtse agenten uit zijn busje werd gesleept en op de grond gesmeten. Hij werd aangezien voor een inbreker. Ze trokken hem aan zijn haren over het plaveisel. Ook was er geen camera in de buurt toen een arts hem verkeerd katheteriseerde in de politiecel op hoofdbureau Paardeveld. Een agent had volgens Nandlal nog geroepen dat hij maar in zijn broek moest plassen. Iets wat technisch onmogelijk is als je een dwarslaesie hebt. Nandlal werd na zijn vrijlating in het ziekenhuis opgenomen, het verkeerd geplaatste katheter zorgde voor een bloeding in zijn blaas. Ook zijn oogkas, lippen en neus waren flink opgezwollen door de stompen, die hij in zijn gezicht van de agenten had gekregen.

De enige mazzel die Nadlal heeft is dat hij een Utrechter is van enige naam en faam. Hij was één van de elf overlevenden van de SLM-ramp in juni 1989 en liep daardoor een gedeeltelijke dwarslaesie op. Desondanks wist hij daarna een schoonmaakbedrijf te beginnen in het Utrechtse Voordorp en was hij enige tijd raadslid voor Leefbaar Utrecht. Het was dan ook Leefbaar Utrecht-fractievoorzitter Vincent Oldenborg die – op dat vermaledijde Twitter – alarm sloeg. Toen ging het balletje al snel rollen. De bekende Utrechtse ondernemer Broos Schnetz gaat met Nandlal mee als hij zijn klacht tegen de politie gaat indienen en ook presentator Humberto Tan windt zich op over de kwestie.

De vraag is nu of het vaker gebeurt, gehandicapten die worden mishandeld door de (Utrechtse) politie. Het gebeurde in ieder geval deze zomer in Rotterdam. Deze zaterdag werd bekend dat tussen 2008 en 2010 320 agenten het politieapparaat hebben moeten verlaten vanwege wangedrag. Het aantal is lager dan in de jaren ervoor, maar toch. De cijfers komen erop neer dat er elke drie dagen een agent vertrekt. Belangrijkste reden: geweld en mishandeling.

Wie vermoedelijk binnenkort ook weer de camera’s op zich gericht weet is PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen. De Utrechtse burgervader en zijn politiekorps liggen steeds vaker onder vuur de laatste tijd. Zo lukt het hen niet de wijk Terwijde onder controle te krijgen waar eerder een homostel en een Marokkaans gezin zijn weggepest. Volgens politiechef Johan van Renswoude zijn de daders ‘onaanraakbaar’. Gebleken is dat de invalide hardwerkende Edu Nandlal in ieder geval niet onaanraakbaar is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

UPDATE 16:00 uur – Volgens burgemeester Aleid Wolfsen is er ‘veel ruis op de lijn’ en is er sprake van ‘verschillende invalshoeken’. Wolfsen heeft een onderzoek gelast. De Utrechtse politie gaat het incident zélf onderzoeken.