Spring naar de content

Wie wil er nou samenwerken met een vulgaire frietbakkerspartij?

En wéér staat premier Mark Rutte voor joker. Een Statenlid van gedoogpartner PVV heeft een Turkse PvdA-collega uitgemaakt voor ‘uitgekotst stuk halalvlees’. Liberalen zijn van nature flexibel; het land moet geregeerd worden, en daarbij krijg je nu eenmaal niet alles zoals je het idealiter zou willen. Maar er zijn – hopelijk – grenzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Schelden, iedereen doet het. Oók PvdA’ers, D66’ers en GroenLinksers. Ze doen het onder elkaar, in de kroeg, in emails, over de telefoon. Maar liever niet en plein public – voor je het weet ligt je imago van beschaafde partij aan diggelen.

Dat imago heeft de PVV nooit gehad. Met dank aan de woeste kretologie (‘kopvoddentaks’, ‘haatpaleizen’) van de grote leider en de onthullingen over gedrag en taalgebruik van zijn discipelen.

De grootste PVV-Tokkie was tot dusver ‘brievenbuspisser’ Eric Lucassen. Statenlid Cor Bosman is hem nu in één klap voorbij. In een uitgelekte – hem uiteindelijk fatale – e-mail aan partijgenoten noemde hij de Turkse PvdA’er Öztürk ‘een uitgekotst stuk halalvlees, gemaakt van Turks varken’. Je moet er maar opkomen. Zelf kwamen we ook wel eens aan de beurt. Zo omschreef PVV-voorlichter Matthijs Weststrate HP/De Tijd als ‘een blad van linkse kakkerlakken’ (de grootste ‘linkse rat’ was overigens de schrijver van dit stukje).

Als aangesprokene haal je dan in principe je schouders op. Uitgescholden worden door iemand van een frietbakkerspartij – who cares?

Maar het Turkse Statenlid heeft verklaard ‘stappen’ te overwegen. Ons advies: niet doen. Gewoon boven staan, dit vulgaire gescheld. ‘Stappen’ ondernemen is ook helemaal niet nodig. Types als Bosman – hij is behept met het voorkomen van een héél dubieuze tweedehands autoverkoper – zijn druk doende de (officieuze) regeringsdeelname van hun partij op te blazen.

Veel CDA’ers gruwden al vanaf het begin van de samenwerking met de PVV. Onder regie van voorzitter Ruth Peetoom wil de partij nu een ruk naar links maken. Deze zoveelste rel over de PVV-mores is koren op de molen van de hervormers.