Spring naar de content

Hypotheekrenteaftrek: Wilders draait 360 graden

Is Geert nu degene die zo slim is of zijn wij zo dom? Want hij zei toch echt meermaals tegen RTL Nieuws‘ Lotte Ragut: “Alles is bespreekbaar.” En hij wist waar het over ging: aanpassing van de hypotheekrenteaftrek in het licht van de komende bezuinigingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

“Waar is uw veto over de hypotheekrenteaftrek gebleven?” en “Bent u bereid er naar te kijken?” waren toch duidelijke vragen van Ragut. Dat Wilders forse bezuinigingen op Ontwikkelingshulp koppelt aan een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek doet niets af aan zijn antwoorden.Volgens Wilders was de hypotheekrenteaftrek eind december nog onaantastbaar – “[[popup file=”2012-02/g2.jpg” description=”Dan maar verkiezingen!” align=”inline” ]]” – vervolgens lijkt er ruimte bij RTL Nieuws en dan op Twitter:

En dat binnen een half uur, zelfs Wouter Bos kon niet zo snel draaien. Je hebt dus Wilders de talking head en Wilders de Twitteraar, zoveel is duidelijk.

Wat ging er mis? De meningen lopen uiteen. Zou Wilders zijn mond voorbijgepraat hebben en is een aanpassing van de hypotheekrenteafsprek stiekem toch bespreekbaar voor hem? Kleine kans, Geert is niet gek, die is zich er heus wel van bewust dat die doos op de schouder van die man een televisiecamera is.

Oud-HP/De Tijd-verslaggever Joost Niemöller vindt het ook maar raar: “Wilders zegt dus: prima hypotheekrente verandering. Is alleen niet ons standpunt. Bizar.” Geenstijl-scribent Brusselmans denkt er ook het zijne van en duidt de situatie aan de hand [[popup file=”2012-02/zeebanket.jpg” description=”van een plaatje” align=”inline” ]]. Politiek adviseur Barry Smit denkt dat Wilders aan het hertalen is: “‘Alles is bespreekbaar’ betekent: ik hou mijn kaarten aan de borst en geef verder even nergens commentaar op.”

HP/De Tijd houdt het er voorlopig op dat Wilders wel degelijk draaide. En toen weer. Twee keer 180 graden draaien is dus een totaal-draai van 360 graden. Je wordt er duizelig van. Wordt vervolgd vanaf 5 maart.