Spring naar de content

Catshuisberaad: Kremlin-watchen met de Kamer

De absolute radiostilte rondom de gesprekken in het Catshuis begint zijn tol te eisen. En masse zijn Kamer en media aan het Kremlin-watchen geslagen. Zorgwekkender is dat het er op lijkt dat het gedoogvehikel de Europese deadline van 30 april niet gaat halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dat bleek uit de antwoorden van premier Rutte naar aanleiding van een vragenvuur van Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) vanmiddag. Maandag 30 april is een belangrijke datum omdat dat de deadline is die Brussel heeft gesteld voor het indienen van de Nederlandse begrotingsplannen. Die datum ‘is niet flexibel’ bezweerde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vorige week nog.

Vervolgens wilde D66-Kamerlid Wouter Koolmees van De Jager weten of hij inmiddels is aangeschoven bij het Catshuisberaad omdat dat betekent dat er ‘knopen worden doorgehakt.’ De Jager hulde zich conform kabinetsbeleid in stilzwijgen. Vooralsnog is De Jager niet gesignaleerd bij het Catshuis door de voortdurende draaiende camera’s van de NOS en RTL Nieuws. Ook al valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de minister zich middels ondergrondse tunnel of dienstingang toegang heeft verschaft tot de voormalige woning van Jacob Cats.

Aanleiding voor het mini-debat was een artikel in de Leeuwarder Courant vandaag dat stelt dat de hypotheekrenteaftrek tijdens het beraad een taboe is. VVD-fractievoorzitter Stef Blok zou de uitspraak gisteren hebben gedaan tijdens een bijeenkomst in Friesland. “Nota bene in Drachten,” zei GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap met onbegrijpelijk dedain voor de Diamant van het Noorden. Volgens Rutte is er weinig aan de hand. Blok zou wel degelijk ‘gelekt’ hebben maar dan uit ‘het verkiezingsprogramma van de VVD’. De VVD is – net zoals de PVV – geen voorstander van het aanpakken van de fiscale aftrek. Maar van een taboe zou geen sprake zijn. En daar verdween de eerste minister weer in de mist van de onderhandelingen.

Ondertussen was op Radio 1 een lichaamstaaldeskundige de onderhandelingen op het Catshuis aan het duiden. “Rutte en Verhagen bewegen naar elkaar toe, Wilders meer van de anderen af.”