Spring naar de content

Hou de Spelen lekker buiten de deur

Gisteren betoogde mijn zeer gewaardeerde collega Traa dat de Olympische Spelen zeer zeker naar Nederland zouden moeten komen in 2028. Omdat we het niet altijd met elkaar eens hoeven te zijn, lijkt het me goed om hier de zinnigere kant van het verhaal te schrijven: laat die Olympische Spelen maar lekker aan ons voorbij gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Het zou inderdaad mooi zijn: een zonnige zomerdag in 2028 waarop we trots als een pauw naar de openingsceremonie kunnen kijken. In een Arena vol oranje shirtjes en klompenmutsen dragen De Toppers versus L.A. the Voices iets dat glittert terwijl ze een universeel nummer kwelen in de hoop een wereldhit te scoren. En koning Willem-Alexander houdt een speech over hoe sportief Nederland is. En dat het een eer is om gastheer te mogen zijn. En dat we het nooit zullen vergeten.

Als we het ons allemaal inbeelden en er even van ‘genieten’, dan scheelt dat nu een hele berg geld. Want of de Spelen nou 1, 2, 8 of 20 miljard gaan kosten: kun je het je nu veroorloven om je aan zoiets groots te verbinden? Het praktische en vooral logische antwoord is ‘Nee!’.

Verre toekomst
Ik hoef u vast niet te vertellen dat er in het Catshuis tussen het roken door druk gepraat wordt over hoe er in hemelsnaam nog 12 tot 16 miljard extra bezuinigd kan worden. En dat is dan nog op de korte termijn. We hebben geen idee hoe de crisis zich verder gaat ontwikkelen. Waarom zouden we dan überhaupt praten over een investering van een paar miljard voor een evenement dat in de verre toekomst plaats gaat vinden?

Goed, de Spelen zouden vast werkgelegenheid opleveren. Er moeten nog meer snelwegen komen en misschien een extra Noord-Zuid-Oost-West-lijn van en naar de stadions die waarschijnlijk door goedkope Oost-Europese werknemers gebouwd zullen worden. En geef ze eens ongelijk.

Potje apart zetten
Er is één ding zeker: de Olympische Spelen zullen er altijd zijn. En we komen in de aankomende honderd jaar vast een keer aan bod om de buidel te trekken en ze te organiseren. Zullen we dat dan doen als de begrotingen op orde zijn en als er na jaren van economische tegenslag wellicht weer economische voorspoed is? Zetten we er dan een potje voor apart en hoeft niemand er meer moeilijk over te doen.