Spring naar de content

Catshuisberaad: van Kremlin-watchen naar tekstverklaring

MET UPDATES – De Tweede Kamer blijft proberen opheldering te krijgen over de onderhandelingen in het Catshuis. Tijdens het Vragenuur werd het een heuse estafette, de oppositie bleef het stokje aan elkaar doorgeven. Het leverde één toezegging op. Premier Rutte zal – mits de onderhandelingen op een succes uitlopen – ook opheldering geven over zijn ‘achterbankgesprek’ met SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Maar er is niet ‘gepolst’ bij de SGP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

En zo schuift het beschouwen van de Catshuis-onderhandelingen van Kremlin-watchen naar tekstverklaring. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob was de vragensteller en vervolgens ging het stokje via Samsom naar Pechtold en Sap om uiteindelijk bij Ouwehand terecht te komen. Ze wist een uitspraak van de premier af te dwingen: Rutte zal alle vragen beantwoorden over het onderhandelingsproces – ook over het achterbankgesprek met de SGP – mits de onderhandelingen tot succes leiden.

Edoch, er is niet ‘gepolst’ en ‘onderhandeld’ op de achterbank van de dienstauto vorige week donderdag. Maar waar dan? EN wat zegt de premier nou eigenlijk? Volgens NRC Handelsblad  heeft de SGP vrijdag onderhandeld op het ministerie van EL&I van Maxime Verhagen. Ontkennen op z’n Ruttes dus.

Instant update – Pvda-fractievoorzitter Diederik Samsom wil – vandaag nog – een brief van het kabinet over de wel-of-niet gesprekken met de SGP.

UPDATE- 19.30 – De gevraagde brief is binnen. Er is niet ‘onderhandeld’ met de SGP, ook is de partij niet ‘gepolst’. Wel is Kees van der Staaij ‘gesondeerd’.