Spring naar de content

Lieverds, heel veel verveling toegewenst!

De mei-vakantie is een net-nietvakantie. De wintersport ligt nog te vers in het geheugen en de zomervakantie begint al te lonken. Gaan we weg of blijven we thuis?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Die eeuwige vraag is dit jaar beantwoord met een krachtig: we blijven thuis. Het geld is op en die verwende bloedjes van mij mogen wel eens weten dat vakantie geen vanzelfsprekendheid is. Ze begonnen meteen al aan m’n hoofd te zeuren. Wat zij dan die hele week moeten doen, want de vriendjes blijken wel allemaal naar verre bestemmingen af te reizen.

Ik heb er niet op gereageerd, en eigenlijk ben ik wel benieuwd naar hun reactie als zij zich daadwerkelijk vervelen. En dan zou ik het experiment graag extra zwaar willen maken door de ouderlijke neiging om de vrijgekomen zeeën van tijd voor de kids ‘in te vullen’ met allerhande activiteiten zoals museumbezoeken en stedentripjes, meteen bruusk de kop in te drukken. Ook zou ik de automatische vlucht naar Disney XD, de Wii, de DS en dergelijke speeltjes tot een minimum willen beperken, zeg, tot maximaal een uur per dag. Ze moeten het dus helemaal zelf zien op te lossen.

Het zou mij niet verbazen dat deze vakantie een top-vakantie wordt, dat er voor hen een hele nieuwe wereld opengaat. Zul je zien dat ze uit pure ellende maar naar buiten gaan, andere eveneens thuisgebleven kinderen uit de straat of andere straten ontmoeten die alleraardigst blijken te zijn. Ik hoop dat ze gaan voetballen op het pleintje, gaan skaten of leren fietsen op een eenwieler, misschien zelfs hutten bouwen in bomen of dikke struiken, dat ze verstoppertje spelen of enorme tekeningen maken met stoepkrijt, dat ze met hun schepnet kikkers vangen in de slootjes in de buurt.

Mocht het regenen en mochten ze dus niet naar buiten kunnen, dan hoop ik dat ze gaan tekenen, of gewoon eens uren in een boek lezen, dat ze spelen met de boerderij van oma waar ze sinds het computerspeelgoed niet meer naar omkijken, dat ze ‘weilanden’ maken onder de stoel, dat ik de ‘boer’ hoor praten tegen de ‘boerin’. Ook hoop ik dat ze hokken maken voor het konijn waar ze steeds over beginnen, dat ze zelf verzonnen knikkerbanen in elkaar flansen of dat ze tenten opzetten waarin ze zich verstoppen voor ons.

Daarom lieverds, heel veel verveling toegewenst.

 

Onderwerpen