Spring naar de content

Energiemeters

Eerst was er niks, en ineens was er van alles! Energiemeters zijn er nu te kust en te keur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat is fijn voor de consument, want veel aanbod betekent veel keus. Dankzij het inzicht dat bewoners krijgen in stroom- en gasverbruik, daalt dat verbruik misschien drastisch. Een kleine handleiding kan de aankoop van zulke metertjes vergemakkelijken.

Functioneel zijn er drie categorieën. De eerste is die van de kleine huis-tuin-en-keukenmeters. Die koop je in een opwelling, ze tonen direct het verbruiksresultaat voor één apparaat.

Dan zijn er totaalverbruikstroommeters. Een gemiddeld handig persoon kan ze nog nét zelf installeren. Ze hebben een zendertje voor in de meterkast en een los display met ontvanger voor in de woonruimte. Hierop kun je het verbruik aflezen, bijvoorbeeld in een eenheid naar wens: in kilowatt of in euro’s.

De laatste groep houdt ook gasverbruik bij, en kan verwarmingsketels en eventueel stopcontacten aan- en uitzetten, mits die voorzien zijn van een zendertje. Typisch een oplossing voor nieuwbouw, verbouwing of voor tijdens de vervanging van ” verwarmingsketel of thermostaat.

Via sommige systemen kun je de verzamelde informatie vanaf het display uploaden naar een website, waar je je totale verbruik kunt bekijken. Domotica, een al jaren sluimerend verzamelbegrip voor slim wonen met behulp van elektronica, komt hiermee weer een stapje dichterbij.

Aanbieders kiezen massaal voor vriendelijke en grappige productnamen: Toon, Zjools, Niko, Tes, Wattcher en Wattson. Hun kastjes en displays roepen associaties op met hoogwaardige zilverkleurige thermo- en barometers op eikenhouten plankjes. Die waren decennialang hét toppunt van informatievoorziening in huis.

Helaas pakt de vormgeving niet bij alle merken even goed uit. Het goedkope plastic van sommige displays is een duidelijk geval van jammer. Ook valt veelvuldig de inkoop van hersenloos vormgegeven producten te betreuren, die massaal in Azië worden gemaakt.

Uitzonderingen zijn er gelukkig ook – een paar. Ontwerper Marcel Wanders heeft de Wattcher onder handen genomen. Dat heeft geresulteerd in een opvallende grijswitte display die uit het stopcontact hangt. In de top van het segment is Niko te vinden. Wonderschoon gedetailleerde, kleine displays waar je een bijbehorend touchscreen bij kunt kopen.

Wat wil je weten, en wat mag dat kosten? Dat zijn de hamvragen. Zoek ook uit of je energieleverancier slimme meters of nieuwe ketels gaat installeren, en laat je smaak een woordje meespreken./

Wattcher (www.wattcher.nl)

Wattson (www.duradino.com)

Tes (www.liander.nl)

Zjools (www.zjools.nl)

Toon (www.eneco.nl)

Aurum (www.aurumeurope.com

eThermostaat (www.essent.nl)

Niko (www.niko.eu)

Onderwerpen