Spring naar de content

Bespaar vakantiegeld: ruil van huis!

Het klinkt eng, onbekenden in je huis laten als jij op vakantie bent. Maar die angst blijkt ongegrond: huizenruilen is bovendien een goedkope manier om op vakantie te gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Volgens Corinne Nieman van Huizenruil.com komen er alleen klachten binnen als één van de huizenruilers om onvoorziene redenen de ruil moet afbreken en snel terug moet naar huis. Ook uw verslaggever is sinds kort huizenruiler en heeft positieve ervaringen: een bezoekend kind bracht lichte schade toe aan een IKEA-lamp (nieuwprijs dertien euro), waarvoor twintig euro schadevergoeding werd achtergelaten en een koelkast vol lekkere kaasjes. Zo heb je bij thuiskomst ook nog een vakantiegevoel.

Eén op de vijf niet op vakantie
De zomervakantie staat voor de deur en eind deze maand wordt het vakantiegeld uitbetaald, maar bijna één op de vijf Nederlanders slaat de vakantie dit jaar over onderzocht het NIBUD. Vijftien procent van de Nederlanders moet het vakantiegeld zelfs gebruiken om schulden af te betalen. Uit onderzoek van NBTC-NIPO blijkt weer dat in totaal zo’n vierhonderdduizend minder Nederlanders op vakantie gaan. De aanhoudende recessie eist dus haar tol en dat betekent soms dat je creatief moet zijn.

Steeds meer Nederlanders blijken dan ook het huizenruilen te ontdekken. Nieman ziet het aantal Nederlanders dat aan huizenruil doet dit jaar wederom met tien procent toenemen. In Amsterdam staat zelfs een op de twaalfhonderd huishoudens ingeschreven bij huizenruil, waarmee onze hoofdstad, na Kopenhagen en Parijs, de hoogste huizenruildichtheid ter wereld heeft.

Elitair
Huizenruilen wordt populairder, maar opvallend genoeg tot op heden alleen voor een eliteclub: er blijken vrijwel alleen hoger opgeleiden aan te doen. Terwijl die categorie over het algemeen juist minder noodzaak ziet om de vakantie goedkoop te houden. “Mensen die op kamers hebben gezeten, zoals studenten, zijn meer gewend om te verhuizen en minder van my home is my castle,” geeft Nieman als mogelijke verklaring.
Daarnaast is er natuurlijk een taaldrempel: om een ruil af te spreken met iemand uit het buitenland moet je behoorlijk in het Engels kunnen communiceren. Huizenruilen binnen Nederland komt nog nauwelijks voor, weet Nieman. Een gat in de markt, aangezien er dan ook nog nauwelijks reiskosten verloren gaan.

Campinggevoel
Wellicht heeft de gebrekkige populariteit van huizenruilen bij minder welvarende Nederlanders iets te maken met het feit dat voor velen het vakantiegevoel staat of valt met een bepaald campinggevoel. Dat begint als de sleurhut achter de auto is gekoppeld en wordt verder opgestookt als er voor de tent wordt gebarbecued. En met het pleepapier onder de arm naar het washok wordt gelopen. Kortom, met een heel stel Hollanders ergens in Frankrijk of Spanje elk jaar dezelfde camping bezetten.

Het huizenruilen mag dan geen vervanging zijn van dat campinggevoel, het is wel een goedkope oplossing om – in relatieve luxe – vakantie te kunnen vieren.