Spring naar de content

Sap triomfeert, einde oefening voor Dibi?

Jolande Sap heeft het lijsttrekkersreferendum van GroenLinks gewonnen. Hoe moet het nu verder met Tofik Dibi? Sap heeft gezegd dat ze Dibi als runner up wil hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Fractievoorzitter Sap won met een overtuigende 84 procent, Dibi eindigde op 12 procent. Dat betekent dat Sap’s leiderschap van de partij nu definitief is gevestigd. DIbi had al eerder aangegeven in de Kamer te willen blijven en bevestigde dat vanmiddag in Den Haag.

De strijd om de macht – door GroenLinksers lijsttrekkersreferendum genoemd – heeft de partij weinig goed gedaan. Sinds Dibi’s aankondiging kwamen veel nare verhalen over de onderlinge verhoudingen naar buiten. Sap zou haar fractie te strak leiden, er was sprake van frictie. Uit gesprekken met betrokkenen bleek tevens dat Sap samen met het partijbestuur onder één hoedje had gespeeld. Dibi was een blok aan het been, zijn kandidatuur moest en zou voorkomen worden.

Sap wil Dibi als runner up
Jolande Sap zei tijdens het kandidaat lijsttrekkersdebat op woensdag 23 mei in Den Bosch dat ze Dibi als ‘runner up‘ wil hebben: “Een prachtige nummer twee.” Dat betekent dat de tengere parlementariër op een verkiesbare tweede plek moet komen op de lijst. Maar daar gaat Sap niet over, wél de kandidatencommissie en de leden die op zaterdag 30 juni confereren. En gezien de eerdere machinaties van Sap cum suis is het nog maar de vraag of dat gaat gebeuren.