Spring naar de content

Een herstellende huizenmarkt hervorm je niet

Het kadaster kwam maandag met zeer bemoedigend nieuws over de woningmarkt. Hervormingen om die markt los te trekken zijn daarom minder urgent geworden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Hoe goed het nieuws van het kadaster is, valt nog het duidelijkst te zien op bijgaande grafiek van het aantal geregistreerde verkochte woningen in de eerste vijf maanden van 2012.

 

 

Want we zien hier een duidelijke trend. In januari bedroeg het aantal verkochte woningen nog 7.082. Daarna zette echter een stijging in: naar 7.805 in februari en 9.064 in maart. In april volgde een bescheiden terugval naar 8.236, maar in mei, zo maakte het kadaster maandag bekend, was er opnieuw een forse groeispurt: toen wisselden 10.182 woningen van eigenaar. Sinds januari is er derhalve sprake van een stijging van maar liefst 30,4 procent.

Soortgelijke ontwikkelingen zien we bij het aantal geregistreerde hypotheken. Ook daar was de afgelopen vijf maanden sprake van een stijgende lijn: van 13.598 (januari) naar 16.942 (mei), een groei van 24,6 procent.

Beleven we dus het einde van de vastzittende woningmarkt as we know it? Het heeft er alle schijn van en behalve voor (aanstaande) huizenbezitters is dat ook voor politiek Den Haag zeer relevant nieuws. Want waarom zou je een woningmarkt die bezig lijkt aan een pril, maar al duidelijk zichtbaar herstel gaan opschudden met nieuwe hervormingen, zoals kostbare subsidies voor starters of het (nog) verder beperken van de hypotheekrenteaftrek? Politieke stokpaardjes op het terrein van de volkshuisvesting zouden juist nu even op stal gezet moeten worden. Want broedende kippen en herstellende markten hebben één ding gemeen: storen helpt niet.