Spring naar de content

Ik schaam me voor Charlie Aptroot

Charlie Aptroot wil fors snoeien in het budget voor ontwikkelingshulp. Hij deelt het standpunt van zijn VVD. Hij heeft ook een bestemming voor het vrijvallende geld van de ontwikkelingshulp – of ontwikkelingssamenwerking, zo u wilt. De automobilist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ik denk dat de VVD een punt heeft als ze stelt dat de resultaten van de tientallen miljarden die we er in de loop der jaren aan besteedden, niet goed meetbaar zijn. En als ze dat wel zijn, dan vallen ze nogal tegen. Ook ben ik van de school die voor het geven van een hengel in plaats van het geven van een vis is. Je kunt niet eindeloos gaten blijven dichtlopen, je moet gewoon een goede weg neerleggen.

Als consultant bij een internationale telecom-operator, die binnen het bedrijf ook aan ontwikkelingssamenwerking deed, sprak ik ooit een vertegenwoordiger van een Afrikaans land waar met ontwikkelingsgeld een state-of-the-art mobiel netwerk was aangelegd. Maar de mensen moesten letterlijk uit de rimboe naar betaalkantoortjes wandelen om hun maandelijkse rekening contant te voldoen. Want dat deel – een passende betaalstructuur – viel buiten de ‘scope’ van het project. Van die dingen.

Ook vind ik dat er iets voor te zeggen is dat wij als burgers ontwikkelingshulp zo belangrijk vinden, niets er aan in de weg staat dat we zelf aanzienlijk méér geven en het niet aan de staat overlaten. Dat zou ik als overheid dan fiscaal méér belonen dan nu het geval is door ook kleinere bedragen aftrekbaar te maken.

Dit soort afwegingen zijn aan types als Charlie Aptroot, in alles is hij een corpsbal gebleven, niet besteed. Voedsel en ondersteuning aan ontwikkelingslanden weg, asfalt in Nederland erbij. En weg met de Kunduz-regels over het belastbaar maken van woon/werkverkeer. Daar ben ik ook voor maar ik zou de dekking niet in Afrika willen halen.

De VVD bewijst zichzelf geen dienst met het op de lijst houden van dit soort rabiaat rechtse types die qua ontwikkeling altijd aan de bar van hun studentenvereniging zijn blijven hangen. En die vooral met hun eigen imago bezig zijn. Bij de vorige verkiezingen verdween Laetitia Griffith gelukkig al. Officieel was het haar eigen keuze, in de wandelgangen weten we dat ze op een onverkiesbare plaats zou komen. Of het met Charlie ook zo gaat of zou zijn gegaan: ik heb nog geen idee. Want hij wordt in september burgemeester van Zoetermeer.

We kunnen zijn opmerkingen over de automobilist en ontwikkelingssamenwerking gelukkig als een nabrandertje zien.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.