Spring naar de content

Rutte heeft 66,6% kans op een premierbonus

Gaat Mark Rutte op 12 september een premierbonus incasseren? Daar kunnen ze bij de VVD maar beter niet al te zeker van zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Een politieke partij die een lijsttrekker heeft die tevens premier is, heeft bij de kiezers een streepje voor, zo luidt een bekende electorale wijsheid. Maar in werkelijkheid worden in Nederland zelden reusachtige premierbonussen uitgedeeld. Er is de afgelopen dertig jaar zelfs vier keer sprake geweest van een ‘omgekeerde’ premierbonus in de vorm van stemmenverlies. Bij in totaal twaalf van de twintig naoorlogse Kamerverkiezingen trad een (zittende) minister-president op als lijstaanvoerder. Dit waren, in chronologische volgorde, hun scores:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jaar

Premier/lijsttrekker

‘Premierbonus’

1952

Willem Drees (PvdA)

plus 3,4 procent

1956

Willem Drees (PvdA)

plus 3,7 procent

1972

Barend Biesheuvel (ARP)

plus 0,2 procent

1977

Joop den Uyl (PvdA)

plus 6,4 procent

1981

Dries van Agt (CDA):

min 1,1 procent

1982

Dries van Agt (CDA)

min 1,5 procent

1986

Ruud Lubbers (CDA)

plus 5,3 procent

1989

Ruud Lubbers (CDA)

plus 0,7 procent

1998

Wim Kok (PvdA)

plus 5,0 procent

2003

Jan Peter Balkenende (CDA)

plus 0,7 procent

2006

Jan Peter Balkenende (CDA)

min 2,1 procent

2010

Jan Peter Balkenende (CDA)

min 12,9 procent

Bij tenminste twee gelegenheden ging een (potentiële) premierbonus de mist in. Zo zag premier Jelle Zijlstra in 1967 af van het lijsttrekkerschap van de ARP, hoewel hij – vooral dankzij Wim Kans carnavalskraker Jelle zal wel zien – een grote populariteit genoot. In 1971 werd de succesvolle KVP-premier Piet de Jong door zijn partij botweg gepasseerd voor het lijsttrekkerschap, ten faveure van de katholieke onderwijsminister Gerhard Veringa. De KVP verloor vervolgens zeven zetels.