Spring naar de content

Sexy Diederik verslaat de treinconducteurs

Dit is een onofficiële, apolitieke analyse van het eerste lijsttrekkersdebat van woensdagavond. ‘Nu ja, ik vond Samsom de sterkste. Alleen wel een verkeerde das. #NOSdebatHP’ twitterde collega Bas Paternotte. Ik ben het met hem eens qua stropdas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Samsom was ook de knapste aap in de lijsttrekkerszomergasten die NOS uitzond gisteravond. Kiezers konden op een ‘losse, informele’ manier kennismaken met de lijsttrekkers, stond op de site: iedere lijsttrekker mocht zijn vakantiefoto’s laten zien, over zijn hobby’s vertellen en een filmpje tonen dat hem of haar inspireerde. Pechtold dweepte met Berlijn en hoopte daarmee wellicht indruk te maken op jonge mensen – alle Berlijn-lievende hipsters die ik ken stemmen sowieso op D66. Buma is jaloers – en terecht – op de Engelse premier Cameron. Hij schrijft daarom zijn speech over. Van der Staaij kan geen andere inspiratie noemen in zijn leven dan de Bijbel – ik denk dat Jezus Christus zich zou omdraaien in zijn graf als hij dat had.

De deelnemers deden zelf alsof ze slechts in de marge zitten: alsof dit debat nog niet zo belangrijk is en hun eigen partij toch nooit echt veel in de pap te brokkelen zal hebben. Ik moet bij Tweede-Kamerdebatten eigenlijk altijd denken aan bondsverkiezingen op het Montessori Lyceum waarop ik zat. Misschien omdat die als eerste indruk op me maakten. Soms denk ik ook dat de tieners op de middelbare school hier en daar echt beter en spannender debat konden voeren dan de lijsttrekkers.

Samsom doet me ook denken aan mijn middelbare school: hij is nog een jongen. Hij lacht zijn spanning weg (of heeft die niet) en trekt gekke bekken als hij het ergens niet mee eens is. Hij is op een soort jongehondenmanier wel sexy. Hij oogt nonchalant: hij weet dat hij hier de coolste is. Die opgetrokken ogen en verbaasde rimpels in zijn voorhoofd bevestigen dat. Hij lijkt op een jongen van mijn school die Adriaan heette. Adriaan was niet eens een knappe jongen maar toch heel populair: omdat hij grappig was en nergens bang voor. Hij maakte met iedereen praatjes, hield ook van zeilen en tennissen en was ook heel bruin na iedere vakantie.

De rest van de mannen leken op iets wat het midden hield tussen willekeurige treinconducteurs en managers in een fabriek voor auto-onderdelen van een onbeduidend merk.

En dan de vrouwen! De vrouwen vind ik allebei knap om te zien. Maar Thieme doet haar ogen te ver open als ze praat en daardoor is ze een beetje eng. Sap vind ik ook erg knap als ze haar gezicht stil en ontspannen houdt: ze heeft een krachtig gezicht. Ze zou een minister-president kunnen zijn – tot ze haar mond opendoet. Als ze praat hoor je haar rare accent en donkere stem, en zenuwen. Misschien kunnen deze vrouwen nog groeien in hun functie en ooit net zo leuk worden als Femke Halsema.