Spring naar de content

Samsung verliest 12 miljard door Apple-rechtzaak

Na slechts drie dagen beraadslagen was de jury er al uit: Samsung is guilty as hell en moet flink dokken: 1,05 miljard dollar. De wereldwijde patent-oorlogen die Samsung en Apple uitvechten zijn daarmee nog lang niet voorbij maar deze uppercut bracht Samsung wel op de knieën.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Om te beginnen had niemand gedacht dat ontwerpzaken, die niet eens betrekking hebben op de software, erkend zouden worden als patentwaardig. Het ging uiteindelijk om rechthoeken, rondingen en platte vlakken. Als de advocaten van Samsung hun huiswerk goed hadden gedaan – en bovendien ook nog eens oud genoeg waren – hadden ze het kunnen weten.

Apple verloor patentenstrijd in verleden van Microsoft
Apple betaalde in een ver verleden, in de jaren ’80 van de vorige eeuw, al eens een flink leergeld in een patentoorlog met Microsoft. Met de introductie van Macintosh was Apple destijds de eerste die een grafische interface met iconen, zoals wij die nu allemaal kennen, op een computer gebruikte. Ook muizen – althans voor computers – werden niet eerder gebruikt.

Hier gebroederlijk samen: Poppen van Lee Kun-hee (Samsung) en wijlen Steve Jobs (Apple).

Dat concept bedacht Apple niet zelf: het lag al jaren te verstoffen bij PARC, het Palo Alto Research Center van wat toen nog Rank Xerox heette. Bij Xerox hadden ze geen idee wat ze ermee moesten, toen Steve Jobs het zag kocht hij voor een relatieve habbekrats de rechten. Vervolgens werd er van alles aan verfijnd en in 1984 kon de wereld kennismaken met Mac en muis.

Vervolgens maakte Apple een enorme strategische blunder door voor bepaalde onderdelen een licentie te verkopen aan Microsoft die daardoor Windows dacht te kunnen uitbrengen. Toen Steve Jobs Microsoft voor de rechter sleepte oordeelde die dat alle grafische elementen die inmiddels tot Windows behoren moesten worden geacht inbegrepen te zijn in de overeenkomst die Apple toch echt had gesloten met de aartsvijand.

Een harde les en Samsung had het kunnen weten.

Verlies van 12 miljard
Voor Samsung zijn er nu erg zware tijden uitgebroken. Tijdens de eerste beursdag waarop op het nieuws in Seoel kon worden gehandeld verloor Samsung 12 miljard aan beurswaarde. Medio september zal de rechter in de VS nu nog beslissen op een verzoek tot een verkoopverbod dat Apple deed voor alle apparaten die in de VS door het vonnis worden geraakt.

En ten slotte is Apple in hoog tempo opdrachten die het, hoe gek dat ook klinkt, al jaren aan Samsung gunde voor de productie van allerlei halffabricaten die in producten van Apple worden gebruikt, aan het onderbrengen bij concurrenten van Samsung zoals Sharp en LG. Die orders vertegenwoordigen vele miljarden aan omzet.

Het schijnt dat er al in 2010 een gesprek plaatsvond tussen advocaten van Apple en Samsung over de problemen die Apple zag in de nieuwe Samsungproducten. Gezien de al jaren lopende relatie, die van leverancier en opdrachtgever, was Apple niet te beroerd om naar Seoel te vliegen. Daar zijn de Amerikanen, volgens de overlevering, arrogant ontvangen en werden ze met lege handen terug gestuurd.

Een dure inschattingsfout. Hoe duur, dat weten we pas over een paar jaar. Die 12 miljard is een tussenstand.

________________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!

Onderwerpen