Sun Myung Moon, social media expert in de jaren ’50
Maandag overleed Sun Myung Moon op 92-jarige leeftijd. Hij was volgens eigen zeggen de Messias 2.0 met de expliciete opdracht van Jezus om zijn werk af te maken. De man stichtte een wereldwijde religie en bouwde een heus zakenimperium van miljarden op.
Maar meer nog blijkt hij in de jaren ’50 – ver voor de uitvinding van internet – al te begrijpen hoe mechanismen van sociale media werken. Want Sun koppelde duizenden en duizenden mensen uit verschillende culturen door huwelijken te sluiten. Bij massale ceremonies stapten soms duizenden mensen met elkaar in het huwelijksbootje. In 2009 verbond hij nog 45.000 mensen met elkaar in de echt via parallelsessies wereldwijd. In 2010 deed hij dat nog eens met 7.000 mensen.
Marketing en strategie
Die aanpak van gemengde huwelijken was volgens Moon een strategie op weg naar wereldvrede. De theorie was dat door de interraciale huwelijken er meer begrip kwam. In dat proces werden er natuurlijk ook meer mensen met de blijde boodschap verrijkt. Het was effectiever dan welke andere methode ook. De huwelijken gingen vaak gepaard met een bekering en soms volgden hele families naar de religieuze beweging.
Zijn blik is niet zo anders dan dat van een gemiddeld marketing- of pr-bureau dat adviseert om met sociale media aan de slag te gaan of een virale campagne op te tuigen. Zo komt een bedrijf in contact met mensen die anders niet of nauwelijks te bereiken zijn. Met voldoende marketingkracht breidt ook dat netwerk zich uit. Je komt dus direct in het leven van mensen.
Het verschil is alleen dat Sun dit jaren eerder deed en toen de werking van de mechanismes al goed begreep. Allemaal in een tijd waarin internet nog moest worden uitgevonden. Nu is het afgestompt als er weer een bureautje heeft bedacht dat hun advies is met sociale media aan de slag te gaan. Misschien is dat ook wel zo, omdat de boodschap van Moon er een voor het leven is en de marketeer wil verkopen zonder een diepere betekenis te bieden.
Zakelijk inzicht
Moon had dus goed zakelijk inzicht en dat heeft hij ook ingezet ook. Waar Jezus geen grote ondernemingen achterliet, zit hier een compleet zakelijk imperium in de nalatenschap. Zo bezat hij de Washington Times (een conservatieve tegenhanger van de Washington Post), een persbureau, een TV-kanaal, hotels, een universiteit, een wapenfabrikant, een voetbalteam en meer. Zijn imperium is miljarden waard.
Maar er was ook veel kritiek. De religie zou mensen onder druk zetten om bezit af te staan en niet altijd even netjes zijn in het doen van zaken. Ook hadden mensen er moeite mee dat Moon goede banden heeft met het Noord-Koreaanse regime. Zo was hij bevriend met King Yung Il en zijn vader.
Maar ondertussen waren de Amerikaanse presidenten Nixon, Reagan en Bush Sr. erg van hem gecharmeerd. Moon deed het goed in conservatieve kringen.
Messiaanse toestanden
Zoals het een echt Messias betaamt werd ook Moon niet goed begrepen. Zijn interpretatie van de Bijbel was er een die veel andere religies en theologen niet voor mogelijk hielden. Hij was in dat opzicht rebels.
Toen Jezus hem in 1936 gevraagd zou hebben zijn werk af te maken begon hij met preken. Dat werd hem niet in dank afgenomen. In 1946 werd hij gearresteerd in Noord-Korea waar hij in een strafkamp terecht kwam. In 1950 werd hij bevrijd enl ater zouden de Amerikanen hem ook nog eens 13 maanden opsluiten voor belastingontduiking. Typisch voorbeelden van vervolging, beweren zijn volgelingen (in de VS spottend: Moonies).
Ook Europa begreep de Messias niet en weigerde hem in het Schengen gebied. Hij zou gevaarlijk zijn. In 2005 kwam hij naar Nederland toen de rechter hem wel begreep en besloot dat er geen reden was om hem te weigeren. In 2006 zagen de Duitsers het licht en gaven hem toestemming om te komen.
Hij heeft een poging gewaagd vrede in het Midden-Oosten te brengen, maar het resultaat is bekend. Misschien was dit het gevolg van enkele uitspraken over de holocaust, die werden opgevat als antisemitisch.
Moon laat een sociaal netwerk van vermoedelijk honderdduizenden mensen achter. Zijn werk is niet af, want wereldvrede is nog ver weg. De zonen van Moon hebben al aangegeven geen Messias te zijn. De Unification Movement gaat naar verluidt gewoon door. Maar misschien is dat al niet meer zo hard nodig en hebben sociale netwerken het interraciaal contact al beter mogelijk gemaakt. En gloort er toch wat meer vrede aan de horizon.