Spring naar de content

In dit Amsterdam bent u nog nooit geweest

Volgens de fameuze reisgidsenmaker Lonely Planet is Amsterdam, na San Francisco, de beste stad om te bezoeken. In de oren van wie gebukt gaat onder de minder aanlokkelijke kanten van de hoofdstad moet dat haast wel klinken als een jammerlijke vergissing. Bij Lonely Planet zijn ze vast in de war met die andere Amsterdammen!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Amsterdam, Ohio (VS)
Neem het schattige plaatsje Amsterdam in de Amerikaanse staat Ohio. 568 zielen volgens de laatste volkstelling in 2000 – van wie 98,59 procent blank. In 1823 werd het dorpje gesticht op de splitsing van de Lick Run en Yellow Creek. Sindsdien is er niet bijster veel gebeurd – en daarmee is Amsterdam een ideale plek voor de rustzoeker. Amsterdam haalde het nieuws voor het laatst in 1919, toen twintig mijnwerkers omkwamen bij een brand in een mijn onder het dorp. Maar daar merkt u nu niets meer van. In de omliggende gemeenten vindt u hotels, eten doet u bij Marsha’s Diner. Het dorp is omringd door prachtige natuur, en in het naburige Chester (circa dertig kilometer verderop) staat de grootste theepot (4,3 meter hoog) ter wereld. O ja, niet aanbellen op 78 County Road, want daar woont een veroordeelde – en dus op internet aan de schandpaal genagelde – verkrachter.

Amsterdam, Missouri (VS)
Nog geen driehonderd mensen wonen er in deze oase in de prachtige staat Missouri. De kosten voor het levensonderhoud liggen 9,4 procent onder het landelijk gemiddelde. Het is geen welvarend dorp, maar dat betekent voor u, als bezoeker, natuurlijk vooral dat u er geen dollarcent te veel zult betalen. Amsterdam heeft geen massatoerisme en geen topattracties binnen de dorpsgrenzen – en dat is natuurlijk niets minder dan een zegen. Als u dan toch écht iets wilt doen, dan kunt u naar het Mine Creek Battlefield in de aanpalende staat Kansas. Daar werd in de Burgeroorlog de enige slag geleverd die deze staat kende.

Amsterdam, New York (VS)
Achttienduizend inwoners telt deze stad, die in de negentiende eeuw bekend stond als het epicentrum van de tapijtindustrie. Ook voor mooie knopen moest u in Amsterdam zijn. In 1730 vestigden zich de eerste immigranten (niet verrassend Nederlanders) in het gebied. Inmiddels heeft de stad een Professional Wrestling Hall of Fame and Museum dat u niet mag missen. De beroemdste Amsterdammer is Issur Danielovitch, geboren in 1916, die we later zouden leren kennen als Kirk Douglas.

Amsterdam (Zuid-Afrika)
Gelegen in de prachtige provincie Mpumalanga (voorheen Oost-Transvaal), dicht bij de grens met Swaziland en 77 kilometer ten oosten van het plaatsje Ermelo, wordt Amsterdam gedomineerd door grote schapenboerderijen en eucalyptus-plantages. In 1882 kreeg het dorp zijn huidige naam, als een eerbetoon aan de Nederlandse steun tijdens de Eerste Boerenoorlog. Overal zijn er logiesmogelijkheden en het wereldberoemde Krugerpark is niet ver weg.

Amsterdam (Canada)
Veel deurbellen heeft het gehucht Amsterdam in de Canadese provincie Saskatchewan niet: er wonen circa vijfentwintig mensen. Wie er toch aanbelt, loopt een grote kans iemand te treffen met een Oekraïense achternaam – nadat Nederlandse immigranten het dorpje zijn naam gaven, vestigden zich er namelijk relatief veel Oekraïners. Ooit stelde Amsterdam nog wel wat voor: er was een postkantoor, een school en een graanfabriek. Maar nu is Amsterdam een plaats voor rustzoekers, zoals dat heet. En daar is niets mis mee!

Amsterdam (Noorwegen)
Amsterdam is een eiland voor de kust van Spitsbergen. Amsterdamøya heet het in het Noors, maar het was onze eigen Willem Barentz die het in 1596 zijn naam gaf. In 1614 werd er een uitvalsbasis voor walvisjagers gevestigd, Smeerenburg geheten, maar die werd na enkele tientallen jaren alweer opgedoekt. Amsterdam is inmiddels een verlaten eiland dat grote delen van het jaar is omgeven door pakijs.  Alleen dat al zou vele would-be Boudewijn Büchs moeten aansporen om zich zo spoedig mogelijk in te schepen.

Amsterdam (Frankrijk)
Amsterdam is niet een dorpje in Frankrijk maar een Frans eiland in de Indische Oceaan, 55 vierkante kilometer groot. Het ligt bijzonder ver van ander land verwijderd: er stopt slechts eens per drie maanden een bevoorradingsschip. Dat is ook meteen dé manier voor toeristen om er te komen. Die toeristen blijven doorgaans een dag – dan vertrekt de boot weer. In 1999 schreef Alfred van Cleef een boek, ‘Het verdwaalde eiland’, over Amsterdam. Als u gaat, zorgt u dan wel dat u niet over het enorme hek klimt dat een groot deel van het eiland afschermt: achter dat hek graast namelijk de grootste kudde (tweeduizend stuks) wilde koeien ter wereld.