Spring naar de content

Rijksmuseum geeft gratis Rembrandt weg

Kunst is een gemeengoed, en dat wordt het steeds meer. Het zal niet lang meer duren of onze broodtrommels, scooters en iPhone-hoesjes zullen verfraaid zijn met een Rembrandt of Vermeer. Tenminste, dat hoopt het Rijksmuseum in Amsterdam te bereiken met het project Rijksstudio.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

“Dit is een bijzondere manier om te collectie van ons museum toegankelijk te maken voor het grote publiek. Misschien zelfs wel uniek in de wereld,” zegt Elles Kamphuis, woordvoerder van het hoofdstedelijk museum.

Prins Constantijn en Taco Dibbits (rechts, directeur collecties van het Rijksmuseum) lanceerden woensdagmiddag het project Rijksstudio.

Middels het project Rijksstudio wil het museum de vaderlandse kunst en geschiedenis bereikbaar maken voor het grote publiek. Inmiddels zijn zo’n 125.000 objecten gedigitaliseerd, en daar komen zo’n dertigduizend objecten per jaar bij. Een schijntje, als je bedenkt dat de gehele collectie van het museum zo’n 1 miljoen voorwerpen bevat, maar de belangrijkste stukken zijn inmiddels vanachter uw pc te bekijken.

Zo kunt u vanaf nu de barsten in het vernis van De Nachtwacht bekijken, de overblijfselen van Piet Hein gaan bestuderen of inzoomen op het ‘stokske’ van Johan van Oldebarneveldt. Daarnaast is het mogelijk om gratis high-res afbeeldingen van de (kunst)objecten te downloaden om bijvoorbeeld allerhande gebruiksvoorwerpen mee te versieren en kun je via Facebook je eigen kunstcollectie samenstellen.

De Nachtwacht is een van de 125.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die vanaf nu op uw laptop, pc of iPad zijn te bezichtigen.

“Het is een interactieve website geworden waar op een speelse manier wordt omgegaan met de collectie”, zegt Kamphuis. Bang voor terugloop van de bezoekersaantallen is het museum niet. “Des te bekender de collectie, des te meer mensen naar het museum komen om het in het echt te zien. Want er gaat niets boven de beleving van het zien van het echte schilderij.”

Klik hier om te grasduinen door de collectie van het Rijksmuseum.