Spring naar de content

Rutte en Den Uyl: nóg meer spooky gelijkenissen

Is Mark Rutte een tweede Joop den Uyl? Er zijn meer overeenkomsten dan u wellicht denkt. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Vanwege het plan van zijn nieuwe kabinet om een inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren, wordt Mark Rutte momenteel aan de lopende band met zijn verre voorganger Joop den Uyl (PvdA) vergeleken. Ook tijdens diens premierschap – in de jaren zeventig – werd immers fors genivelleerd. Laten we echter niet vergeten dat er ook nog ándere frappante overeenkomsten bestaan tussen Rutte en Den Uyl.

Wat dacht u bijvoorbeeld van het stemgedrag van hun vaders. Johannes den Uyl, de vader van ‘Ome Joop’, stond bekend als een aanhanger van de later in het CDA opgegane Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Hetzelfde gold voor Izaak Rutte, de van huis uit gereformeerde vader van Mark.

Nog een gelijkenis: het eerste (en trouwens ook enige) kabinet van Den Uyl slaagde er niet in de eindstreep te halen: in maart 1977 plofte de coalitie uit elkaar. Het eerste kabinet van Rutte overkwam dit voorjaar hetzelfde.

Zowel het kabinet-Den Uyl als het kabinet-Rutte regeerde vervolgens in demissionaire toestand verder. Daarna werden nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Den Uyl wist die te winnen: hij boekte tien zetels winst. En wat deed Rutte in september? Inderdaad: exact hetzelfde, want ook hij boekte tien zetels winst.

Ook moeten we hier natuurlijk de naam noemen van de man die in de jaren zeventig om de haverklap op televisie verscheen en dan vaak dingen zei die bepaald onprettig waren voor Den Uyl. U kent hem vast, want hij verschijnt nog steeds regelmatig op televisie – nu om dingen te zeggen die vaak bepaald onprettig zijn voor Rutte.

Maar voor het overige geen kwaad woord over onze favoriete mastodont Hans Wiegel.