Spring naar de content

Onderzoek: 9 op de 10 landen ooit binnengevallen door Groot-Brittannië

“Pappie, hoeveel landen heeft Groot-Brittannië eigenlijk aangevallen,” vroeg het elfjarige zoontje van Stuart Laycock. Het resulteerde in een zoektocht die is vastgelegd in het boek All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Uit de titel van het boek is op te maken dat de vraag eigenlijk niet is hoeveel landen wél door GB zijn binnengevallen, maar welke landen níet. Van de 194 door Groot-Brittannië erkende staten zijn dat er slechts 22 volgens Laycock, hoewel er wel wat valt aan te merken op zijn definitie van een Britse aanval.

Niet alleen landen die ooit tot het Britse rijk hebben behoord worden meegerekend, maar ook landen die door “some sort of military presence either through force, the threat of force, negotiation or payment” werden bestookt. Ook invallen van Britse piraten, kapers of gewapende ontdekkingsreizigers zijn meegeteld.

De vraag die zo’n onderzoek oproept is natuurlijk hoe ver wij als Nederland zijn komen met onze VOC-mentaliteit. Kunnen wij ons meten met de grote jongens? Volgens Laycock komt alleen Frankrijk -het land dat tevens het grootste aantal Britse aanvallen noteert- in de buurt, en zijn ook de Verenigde Staten de afgelopen eeuw een flinke inhaalslag bezig.

Laycock haastte zich echter te zeggen dat het boek niet meer is dan ‘a light-hearted bit of fun’. Maar goed, lijstjes zijn er om afgevinkt te worden. In Europa hebben de Britten nog zeven landen te gaan.

Als u wilt weten welke dat zijn, en meer over het onderzoek wil lezen, klik dan hier.