Spring naar de content

Bezuinigen: Wie is de Mol, Expeditie Poolcirkel, Maestro, Fort Boyard of Strictly Come Dancing?

De eerste bezuinigingsronde bij de Publieke Omroep is amper neergedaald of de tweede staat al voor de deur. NPO-baas Henk Hagoort gaf al aan dat de KRO niet én Boer Zoekt Vrouw én De Reünie én Spoorloos meer kan maken en er moeten dus keuzes worden gemaakt. HP/De Tijd helpt een handje en neemt de AVRO eens onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

We weten dat de Algemene Vereniging Radio Omroep “de vrijheid in de samenleving stimuleert door ‘content’ crossmediaal aan te bieden vanuit een ruimdenkende levenshouding“, en dat men niet vies is van een beetje amusement. Er was al een zoektocht naar Joseph, Zorro, Evita en Mary Poppins, maar bovendien heeft de AVRO vijf BN’er afvalraces in haar portefeuille. Daar moet het mes in, maar welke mag blijven? We zetten de kandidaten voor u op een rijtje:

Wie is de Mol
Kijkcijfers: 1.500.000
Presentator: Art Rooijakkers
BN’er niveau: Gezien de kijkcijfers staan BN’ers in de rij, maar de keuze is zó braaf. Allemaal van het snit ‘gezellig’ en ‘beschaafd’.
Omschrijving: Het zit goed in elkaar, de opdrachten zijn doorgaans leuk, maar het is wel erg gemoedelijk allemaal. Dat was beter toen er nog geen BN’ers meededen, en Angela Groothuizen nog presenteerde. En als je al zes keer genomineerd bent voor de Gouden Televizierring, maar De Mol gaat ermee vandoor, hoe serieus kun je jezelf dan nog nemen? Zijn we uitgekeken op WIDM na 12 seizoenen met amper vernieuwing? Helaas, het dertiende seizoen is al opgenomen en wordt vanaf 3 januari uitgezonden.

Expeditie Poolcirkel
Kijkcijfers: 700.000
Presentator: Lauren Verster
BN’er niveau: Kan niet veel lager. Denk aan de vrouw van Martijn Krabbé (omschreven als ‘huismoeder’) en Dean Saunders -het minder talentvolle broertje van- die in de eerste aflevering de presentatrice een bitch noemt en teamgenoot Ron Link toevertrouwt: “Eerst dacht ik van ‘nee, een homo!’, maar je bent gewoon echt cool.”
Omschrijving: De opvolger van 71 graden noord, dat te gevaarlijk was voor de kandidaten. Alsnog hebben de kandidaten, in tegenstelling tot de andere shows, flink wat beproevingen te doorstaan. Wat gelijk het BN’er niveau verklaart. Het mist snelheid (9 ijspegels vangen kost 10 minuten zendtijd) en geraffineerdheid van WIDM. Erg Expeditie Robinson zonder bikini’s, torso’s en zon. Maar met Dean Saunders.

Maestro
Kijkcijfers: 800.000
Presentator: Frits Sissing
BN’er niveau: De kandidaten vinden het dirigeren (en zichzelf) uiterst geestig, maar of ze het ook serieus nemen? Het voordeel is dat ze vanwege hun desinteresse in klassieke muziek niet horen hoe ze de edele muziek verkrachten. André Rieu draait zich om in zijn graf.
Omschrijving: Bij SBS zou het Sterren Zwaaien heten. Pretendeert klassieke muziek toegankelijker te maken, maar de eerste aflevering was een Idols-revival: lachen om falende mensen. Het orkest lacht niet, want dat wordt wegbezuinigd. Stuurde het uit rancune Brecht van Hulten weg, de enige liefhebber van klassieke muziek? En liet het daarom Michiel Romeyn door terwijl hij het dirigeerambacht geenszins serieus neemt? Alle gekheid met een stokje.

Fort Boyard
Kijkcijfers: 650.000
Presentator: Lauren Verster en Gerard Ekdom
BN’er niveau: Tja. De zoon van Dries Roelvink, dansers die alleen bekend zijn van talentenshows en ga zo maar door. En dertig in totaal, die gaat u dus nooit leren kennen.
OmschrijvingFort Boyard was begin jaren ’90 een spannend programma. Toen vanaf het fort alleen via flessenpost kon worden gecommuniceerd. Toen een bak met sprinkhanen over je uitgestort krijgen nog niet duizend keer op tv was geweest. Het nostalgische sfeertje probeert men op te roepen met een paar lilliputters en tijgers, maar zoals dat gaat met jeugdherinneringen: das war einmal.

Strictly come dancing
Kijkcijfers: 950.000
Presentator: Reinout Oerlemans en Kim-Lian van der Meij
BN’er niveau: Aan een dansshow doen BN’ers nog altijd graag mee, dus een redelijke score met een politica, een hockeyster en Arjan Ederveen. Die (zie Maestro) het programma overigens als gratis zendtijd gebruikte om de lolbroek uit te hangen.
Omschrijving: Dancing with the Stars maar dan anders. Moet ‘het zaterdagavondgevoel’ oproepen, maar als je het zelfs van SBS verliest… En waarom worden GTST en ONM acteurs ingevlogen als je ook Frits Sissing en Nelleke van der Krogt hebt?

———–
Volg Edwin en HP/De Tijd ook op Twitter.