Spring naar de content

Wie is de Nederlander van het jaar?

Vorig jaar won Emile Roemer, op de voet gevolgd door Jan Kees de Jager en Johan Cruijff. Maar wie wordt in 2012 ‘Nederlander van het jaar’? HP/De Tijd nomineert zeven Nederlanders voor deze eervolle titel, onze digitale stembus is geopend dus vanaf nu is het woord aan u!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

 

André Kuipers
Op 1 juli keerde hij na een ruimtereis van 193 dagen terug op aarde. Met zowel prikkelende voorspellingen (“De mensheid zal zich over het heelal verspreiden, net zoals we ons op aarde hebben verspreid”) als intrigerende ontboezemingen (“Ik heb hoogtevrees. Maar in de ruimte heb ik geen enkele keer angst gevoeld”). Vervolgens presenteerde André Kuipers ook nog eens met drie boeken, waaronder een geautoriseerde biografie (Droomvlucht) en een prentenboek voor kinderen (André het astronautje). Het verhaal ervoor bedacht hij… in de ruimte.

 

Robbert Dijkgraaf
De president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen promoveerde dit jaar tot directeur van het zeer prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton, New Jersey. Zijn unieke vermogen om wetenschap aan de gewone man te brengen leed er – gelukkig – niet onder. Zo gaf hij in het kader van de DWDD University twee keer een live hoorcollege op Nederland 3 over, respectievelijk, de oerknal en de microkosmos. Alleen bij Dijkgraaf levert zoiets kijkcijfers op waarvoor je bepaald geen microscoop nodig hebt.

 

 

Het meisje uit Haren
Laten we haar – ook hier – maar niet bij haar naam noemen: het 15-jarige meisje uit de Groningse gemeente Haren dat op 7 september een uitnodiging voor haar verjaardagsfeest op Facebook plaatste en die uitnodiging per abuis op ‘openbaar’ zette. Gevolg: een volksoploop, rellen, grootschalige vernielingen en een schadepost van miljoenen euro’s. Ook ontdekten we dankzij ‘Poject X Haren’ dat het bevoegd gezag in onze contreien geen enkele sjoege heeft van sociaalnetwerksites. Voorwaar, een mooi verbeterpunt voor Bromsnor.

 

 

Jeanine HennisPlasschaert
Ze ziet eruit als Gooische Vrouw meets Barbie, maar heeft blijkbaar ballen van staal,” zo viel eerder dit jaar te lezen op GeenStijl toen Jeanine Hennis een offensief startte tegen zogenoemde outlaw bikerclubs. Het VVD-Kamerlid liet weten over aanwijzingen te beschikken dat leden van de Hells Angels en Satudarah infiltreren in de overheid en mogelijk ambtenaren ‘plat’ hebben. De onverschrokkenheid van Hennis werd in november op passende wijze beloond: ze trad toen als eerste vrouwelijke minister van Defensie toe tot het tweede kabinet-Rutte.

 

Willem Holleeder
Dat 2012 het jaar van zijn vrijlating zou worden, had iedereen wel zo’n beetje zien aankomen. Maar helemaal niemand had durven voorspellen dat topcrimineel Willem Holleeder in september columnist van Nieuwe Revu zou worden. Nog gekker werd het toen hij een maand later te gast was in College Tour, waar hij een uur lang vragen van studenten beantwoordde. Het werd het meest besproken televisieprogramma van het jaar en… Holleeder trok dubbel zoveel kijkers als de College Tour-aflevering met Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Crimineel!

 

Diederik Samsom
Hij was nog nauwelijks Job Cohen opgevolgd als PvdA-leider, of hij maakte – althans in de ogen van zo’n beetje alle Haagse commentatoren – reeds een fatale fout door niet mee te doen aan het Lenteakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Vervolgens werd hij – althans door zo’n beetje alle Haagse commentatoren – als lijsttrekker compleet kansloos geacht tegen zowel Mark Rutte als Emile Roemer. Maar gelukkig voor de PvdA liet Diederik Samsom zich in 2012 geen moment van de wijs brengen.

 

 

Epke Zonderland
Mijn naam is Epke Zonderland,” zo meldt zijn officiële website. “Ik ben een Nederlandse topturner en mijn doel is om Olympisch goud te winnen”. Kennelijk heeft hij nog geen tijd gehad om de tekst te updaten, maar ach, wie zou dat Zonderland kwalijk kunnen nemen? Op 7 augustus won hij op de Olympische Spelen in Londen goud op de rekstok met een oefening waarin hij drie verschillende vluchtelementen op rij uitvoerde. Een koppeling van twee salto’s los van de stok was tot dan toe het maximum geweest op internationaal niveau.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.