Spring naar de content

Blue Monday, het depressieve broertje van Valentijnsdag

Voelt u zich ook zo slecht? Bent u tegen alle goede bedoelingen in toch weer begonnen met roken? Lag er vanochtend een torenhoge stapel dossiers op uw bureau te wachten? Logisch dat het allemaal even tegenzit, het is namelijk Blue Monday en volgens de Britse wetenschapper Cliff Arnall komen alle teleurstellingen dan samen tot één hele depressieve mix.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Wat zou het makkelijk zijn, een invuloefening van schulden, salaris, de weersverwachting, het aantal dagen na, en het volhouden van de goede voornemens, die haarfijn voor ons uitrekent wanneer we misschien een extra doosje prozac in huis moeten halen. Te mooi om waar te zijn, zo vond ook The Guardian-columinst Ben Goldacre die in 2006 al onthulde dat ‘Blue Monday’ een marketingstunt was van het Britse Sky Travel om de treurige medemens te verleiden tot een vakantie naar de zon.

Marketingsucces
En het heeft gewerkt, ‘Blue Monday’ wordt ieder jaar weer een vrolijke hype en ook op de social media wordt er weer door velen verkondigd of het al dan niet een slechte dag is vandaag. Of het marketingtechnisch echt een succes is geweest voor de vakantiebranche valt te betwijfelen. ‘Blue Monday’ lijkt inmiddels te zijn gekaapt door een hele andere sector. Het Fonds Psychische Gezondheid grijpt de gelegenheid aan om depressieve mensen te overstelpen met warmte en goede adviezen en in Amsterdam-West was vanochtend zelfs een speciaal ‘Blue Monday’-lied te horen.

Tot afgrijzen van de ontmaskeraar van Blue Monday, Ben Goldacre, lijkt het depressieve broertje van Valentijnsdag nu dus gekaapt te worden door de antidepressiva-industrie en de goede bedoelingen. Sky Travel lijkt ondertussen niet echt te hebben kunnen profiteren van de eigen marketingstunt. In 2010 sloot de reisorganisatie haar Sky Travel Channel wegens de keiharde competitie van het internet. Als depressie, zoals Cliff Arnall voorspelde, grotendeels wordt bepaald door hoge schulden en matig salaris, lijkt het logisch dat een dure vakantie boeken op ‘Blue Monday’ misschien niet echt een verantwoord idee is.

Onderwerpen