Spring naar de content

Edwin van Calker is niet meer bang voor de baan

Kent u Edwin van Calker nog? De bobsleeër die Nederland furore moest brengen op de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Dat deed hij dus niet. Drie dagen voor de start van de wedstrijd besloot de bobber de Olympische droom van de Nederlandse viermansbob te annuleren. Angst in de beentjes, angst in het hoofd, angst voor de wat al te scherpe bochten in het parcours in Canada.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is wat om als stuurman van een team van vier zo kort op een droom waar je al die jaren naartoe werkt, te besluiten het toch maar niet te doen. Dan is het niet gek als sportlievend Nederland over je heen valt, dan tellen die eindeloze hoeveelheden uitglijers en zware crashes even niet. Dan geldt zelfs de dood van de Georgische bobsleeër Nodar Kumaritaschwili niet meer als verzachtende omstandigheid. Dan laat je de Oranje leeuw mooi in zijn hemd staan.

Welnu, we hebben goed nieuws. Edwin van Calker heeft er wat nachtjes over kunnen slapen, de kop weer leeggemaakt en lijkt klaar voor Sotsji. Vandaag streken de bobbers neer in Rusland om de faciliteiten in de thuisstad van de Olympische Spelen van 2014 te inspecteren. En ze zijn onder de indruk. “Bocht 4 loopt omhoog, bocht 5 loopt steil omhoog’’ vertelt van Calker aan het ANP. “In totaal telt de baan 17 bochten. Het is prima te doen.’’

Kijk aan, bochten die omhoog lopen, daar wordt een bobsleeër met een beetje snelheidsvrees al snel warm van. Dat de handen die de oh zo veilige bobsleebaan mogelijk hebben gemaakt slechts mondjesmaat gevuld zijn, zo bleek eerder deze week uit een rapport van Human Rights Watch, zal Edwin van Calker dan maar voor lief nemen. Zolang die laatste bocht maar goed in elkaar is getimmerd.

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen