Spring naar de content
bron: EPA

Het product Ben Verwaayen is over de uiterste verkoopdatum

Over zijn deelname aan Zomergasten waren de meningen zeer verdeeld. De kijkcijfers waren meer dan uitstekend – binnen de reeks – en dat past bij Ben Verwaayen. De een zag een bevlogen visionair, de ander een lawaaipapagaai met de diepgang van een platbodem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ooit was Ben Verwaayen – in elk geval in zijn eigen ogen – de kroonprins binnen KPN. Hij overtuigde bijna iedereen er van dat hij daar ooit de leiding zou moeten krijgen. Tot dat moment mocht hij intern wat ambitieuze projecten trekken en ik had het genoegen er in die periode als consultant te werken. Omdat Ben altijd ver over de horizon kijkt was hij verantwoordelijk voor zoiets utopisch als de opzet van een heus Intranet, we hebben het over de jaren ’90. Wat ik me ervan herinner is dat op de dag van feestelijke ingebruikname van al dat nieuws de kassa’s in de Primafoonwinkels in heel Nederland niet meer open of dicht konden, zo veelomvattend was het project kennelijk geïmplementeerd zonder een goed beeld van de effecten. Verwaayen zocht al op jonge leeftijd het podium. In zijn diensttijd was hij voorzitter van de soldatenvakbond, na zijn studie werd hij bij een onderneming hoofd Public Relations en terugkijkend is dat wat hij altijd is gebleven. Na zijn loopbaan bij het toenmalige PTT Telecom vertrok hij naar het Amerikaanse Lucent, daarna werd het het Britse BT en tenslotte het huidige Franse Alcatel.

Waar hij ook aan het werk ging, de problemen lagen er altijd torenhoog opgestapeld en er moest worden ingegrepen. En wel keihard. Ben had met zijn communicatieve vaardigheden de gave om het leiderschap te bieden dat de vaak moegebeukte manschappen nodig hadden. Een echte macher. Ben kan je laten geloven dat het zojuist over je uitgesproken doodvonnis inderdaad maar het beste voor je is.

Zijn opvolgers waren, waar hij vertrok, altijd aanmerkelijk minder enthousiast over wat ze aantroffen dan de pers en zijn inner circle geloofden. En dat is de fout die Ben nu bij Alcatel maakte, hij bleef te lang. Being Ben Verwaayen is een bezigheid die je het zicht op de werkelijkheid wel eens wil ontnemen en dat lijkt nu het geval. Gisteren liet hij als eerste weten dat hij had ‘begrepen’ dat dit een goed moment was om te vertrekken. Die mededeling kwam na een boardmeeting waarvan Amerikanen dan zeggen ‘we let him go‘ als ze de koning keihard op de keien pletteren.

Zowel in Nederland als in Engeland en Frankrijk ontving hij op enig moment een ridderorde, hij is Officier in de Orde van Oranje, Honorary Knight of the British Empire (KBE) en Chevalier de la Légion d ‘Honneur. Die krijg je natuurlijk niet zomaar, daar moet je wel iets voor doen. Bijvoorbeeld onophoudelijk er op toezien dat mensen op de juiste plekken van je veronderstelde capaciteiten en prestaties op de hoogte zijn en blijven en de stappen zetten die jij voor ze hebt uitgedacht.

Die eigenschap – zonder meer zijn forte – heeft hem nu even in de steek gelaten. Maar mocht het kabinet vallen, dan is Ben er klaar voor. En beschikbaar.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen