Spring naar de content

Werk aan de winkel voor Mark Rutte en Diederik Samsom

Minister-president Mark Rutte en zijn coalitiegenoot namens de PvdA Diederik Samsom kunnen aan de bak. Het begrotingstekort loopt dit jaar op tot 3,6%, zo maakte de Europese Unie vrijdag bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Donderdag maakt het Centraal Planbureau zijn voorspelling voor het begrotingstekort in de komende jaren bekend. U weet het vast nog: vorig jaar was de voorjaarsraming van het CPB reden voor het vorige kabinet-Rutte om in het Haagse Catshuis te onderhandelen over extra bezuinigingen.

Hoe dat is afgelopen weten we nog. Het beraad mislukte, het kabinet viel. In september nog maar is het nieuwe parlement geïnstalleerd en geeft Mark Rutte leiding aan een nieuw kabinet.

Ergo, exact een jaar later zijn we niets opgeschoten. Nieuwe bezuinigingen liggen op de loer, als ook in de CPB-prognose het begrotingstekort boven de 3% uitkomt. Die Europese norm was tot dusver heilig voor Mark Rutte.

Catshuis-II
Wat staat ons dan te wachten? Het kabinet kan wel met bezuinigingsplannen komen, maar geen enkele partij zal dat in de Eerste Kamer steunen zonder mee te hebben onderhandeld. Misschien is die tussenformatie waarover Elsevier verleden week berichtte nog niet zo’n slecht plan, Sybrand Buma kent immers de weg naar het Catshuis.

Enige andere uitweg is de coulance die de EU met Nederland lijkt te hebben. Volgens begrotingscommissaris Uli Rehn is de nationalisatie van SNS Bank de voornaamste reden van het te hoge tekort, maar zijn de overige maatregelen van de regering wel de juiste.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook