Spring naar de content

Mark Rutte kiest eieren voor zijn geld en zet 3-procentsnorm overboord

De drieprocentsnorm is niet langer heilig. Kabinet Rutte-II is bereid om dit jaar een tekort van 3,6% op de begroting te slikken (volgens de raming van de EU. Het CPB komt donderdag met een eigen prognose). De Europese Unie heeft Nederland al laten weten dat het niet zo erg is als in 2013 de norm niet wordt gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het stokpaardje van Mark Rutte, begrotingsdiscipline, gaat dit jaar dus de ijskast is. Maar waarom is de VVD nu ineens unaniem tegen extra bezuinigingen?

Eigenlijk heeft Mark Rutte geen andere keuze. De PvdA voelt de hete adem van de SP en 50Plus in de nek in de peilingen. Nog verder opschuiven naar het politieke midden,en dus extra bezuinigen om aan de Brusselse norm voldoen, zou funest zijn voor de partij in de peilingen. De concurrenten op links zouden gehakt maken van de Partij van de Arbeid.

De VVD heeft op rechts ook weinig bijval voor de bezuinigingen. Geert Wilders wil per definitie niet aan eisen van de EU voldoen, ook voor het CDA is de drieprocentsnorm geen heilige koe. Raymond Knops stelde al eerder dat de norm “in 2014 in zicht moet zijn,” maar dat het “niet zo’n punt is als Nederland hier een jaar niet aan kan voldoen.” Het CDA zou, mocht het onverhoopt zo ver komen, de VVD overigens bij lange na niet aan een meerderheid in de Tweede of Eerste Kamer kunnen helpen.

Door niet te bezuinigen kiest Mark Rutte dus domweg eieren voor zijn geld. Hij volgt dan eindelijk de weg van econoom Paul Krugman. Hij schreef in januari op deze plek dat “bezuinigen niet de oplossing is” voor de economische problemen in Europa. De vraag is alleen of hij het inzicht van de Nobelprijswinnaar deelt, of dat zijn beslissing op partijpolitieke gronden is gebaseerd.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook