Spring naar de content

PVV-grapje leidt tot de 'Nacht van Madlener'

Grote namen hebben een eigen 'Nacht' verdiend in de politiek. Deze eer is voorbehouden aan mensen die tijdens een spannende periode een cruciale rol speelden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Zo kennen we de Nacht van Schmelzer, die van Wiegel en heeft ook Rita Verdonk haar Nacht. In alle gevallen was een kabinetscrisis (of meer) het gevolg. Ruim een eeuw geleden al was minister van Oorlog, Henri Staal, de eerste die een eigen nacht kreeg. Zijn oorlogsbegroting werd niet aangenomen door de Eerste Kamer.

Barry Madlener
Deze week was er eindelijk weer sprake van een nieuwe 'nacht', namelijk die van Barry Madlener van de PVV. Hij diende woensdagavond laat een motie in om premier Mark Rutte aan te sporen de eerste assistent van EU-president Herman van Rompuy te worden. Zijn premierschap zou hij dan uiteraard op moeten geven.

Madlener zelf wilde helemaal geen stemming over de motie, die hij als 'ludiek' bestempelde. De rest van de Tweede Kamer (althans, van wie er nog aanwezig was) was het hier niet mee eens en beschouwde Madleners grap als een motie van afkeuring. En daar moet hoofdelijk over gestemd worden. Dat stemmen kan echter slechts als minimaal 76 Kamerleden aanwezig zijn.

Geert Wilders afwezig bij stemming
Paniek in Den Haag: moesten de al lang huiswaarts gekeerde Kamerleden nog terug naar Den Haag om te stemmen? De uitkomst van de stemming stond al goeddeels vast: alleen de PVV zou het eens zijn het de motie.

Bij de stemming waren woensdagavond slechts negentien parlementariërs aanwezig, waardoor er donderdagmorgen opnieuw moest worden gestemd. De uitkomst was als voorspeld: slechts veertien PVV'ers stemden voor en de motie werd weggestemd. Geert Wilders was bij de stemming van de - mede door hem ingediende - motie afwezig. De Nacht van Madlener zal het waarschijnlijk niet tot de geschiedenisboeken brengen.

In de serie 'Politiek moment van de week' belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

---
Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook