Spring naar de content

Burgerforum EU niet behandelen zou wanvertoning voor Tweede Kamer zijn

Eurocommissaris Neelie Kroes stelde vorige maand in haar column in het Financieele Dagblad: “Soms denk ik dat Europa te belangrijk is om aan politici over te laten.” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

De uitspraak leidde tot een storm aan kritiek. Hoe kan een ongekozen bestuurder zoiets zeggen, was zo ongeveer de strekking.

De meest in het oog springende reactie kwam van een groep hoogleraren en journalisten. Voormannen in mediaoptredens namens het collectief zijn Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie, en schrijver/jurist/historicus Thierry Baudet.

Burgerinitiatief
De groep wil “dat de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU stopt”. Ook wil men dat “indien toch nieuwe bevoegdheden worden overgedragen, een referendum wordt gehouden waarin de Nederlandse bevolking zich over die bevoegdheidsoverdracht kan uitspreken,” zo is te lezen op de website.

Volgens een analyse in de Volkskrant maakt het initiatief weinig kans. De meeste burgerinitiatieven sneuvelen voortijdig omdat het onderwerp in de afgelopen twee jaren niet behandeld mag zijn in de Tweede Kamer. In deze periode worden echter vrijwel alle onderwerpen (al dan niet zijdelings) behandeld.

Het niet behandelen van dit voorstel in de Tweede Kamer zou een serieuze vergissing zijn. Niet in de laatste plaats omdat het initiatief is gesteund door vele kopstukken uit de politiek als Geert Wilders, Emile Roemer, Marianne Thieme en Henk Krol. Het niet behandelen van dit voorstel mag volgens de letter der wet dan misschien, het zou een politieke wanvertoning zijn.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook