Spring naar de content

Van Lanschot in zwaar weer

Vanmorgen kwam de ooit chique bank Van Lanschot met de jaarcijfers over 2012. Daar gaan beleggers weinig plezier aan beleven. En ze hadden al zo weinig plezier: het aandeel, dat in in 2008 nog € 71,- noteerde, sloot gisteren op € 13,12. Er wordt over 2012 geen dividend uitgekeerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In 2011 bedroeg de omzet nog 539 miljoen, in 2012 daalde die naar € 524 miljoen. Daarop werd een verlies geleden van 155 miljoen, door afschrijvingen op goodwill en andere, eenmalige zaken. Uit het persbericht:

De kredietportefeuille is grondig gereviewd en bijbehorende voorzieningen zijn genomen, conform onze prudente strategie.

Uit persoonlijke waarneming weet ik dat die 'prudente strategie' meer wens dan realiteit is. Ik ken beleggers in commercieel onroerend goed die inmiddels de bank - deze bank - bij de hand nemen omdat de bank gezien de malaise geen andere keuze heeft dan slikken of stikken. 'Hopen dat het goed komt' is in werkelijkheid de strategie.

Ooit bankierde ik zelf bij Van Lanschot, aangetrokken door, ik geef het toe, het snob appeal dat de bank in al zijn reclame-uitingen uitstraalde. Ik was graag bereid - en met mij vele anderen - aanmerkelijk meer te betalen voor creditcard, pinpas en betalingsverkeer. En ik had ook het gevoel een eigen bankier te hebben.

Het succes dat Van Lanschot met die aanpak had werd in een paar jaar tijd gekopieerd door andere banken - wie heeft er geen personal banker? - en dat roept de vraag op wat je nu nog bij Van Lanschot hebt te zoeken. De bank is klein, blijft klein en zal het dus in niches moeten zoeken.

Intussen is de nieuwe topman Guha aangetreden. Het is normaal dat hij op dit moment de bezem er nog eens flink doorheen haalt, alle rommel en veronderstelde rommel van zijn voorganger moet eruit. We zullen zien wanneer - en vooral hoe snel - hij kan aantonen dat een mini-bank als Van Lanschot nog kan bestaan. De markten waarin de bank opereert worden er niet beter op en het is maar zeer de vraag of het lot nog in eigen hand is.

Van Lanschot als chique extra merk van de Rabobank, dat zou nog kunnen. Rabo had al een belang en dat is door de door De Nederlandse Bank afgedwongen overname van Friesland Bank alleen maar toegenomen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen