Spring naar de content

Peter R. de Vries: ‘Ik zou een moordenaar kunnen zijn’

Peter R. de Vries geeft in gesprek met Jojanneke van den Berge in de nieuwe HP/De Tijd aan dat misdadigers volgens hem geen in-slechte mensen zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Iedereen is tot alles in staat, stelt de misdaadverslaggever, of het echt misgaat hangt vooral van toevalligheden af: “De meeste mensen die een moord plegen, doen dat in een opwelling, en omdat er toevallig een broodmes op tafel ligt. Ikzelf, mijn kinderen, we zouden als het tegenzit ook een moordenaar kunnen zijn.”

Geen alcohol
Fatsoenlijk gedrag vloeit volgens de (voormalig) misdaadverslaggever bovendien vooral voort uit sociale omstandigheden: “Ik hang de filosofie aan dat veel van onze correctheid niet voortkomt uit een intrinsiek goede inborst, maar omdat we tot de conclusie zijn gekomen dat we ons bepaalde dingen niet kunnen permitteren in ons sociale stelsel. Ik rij bijvoorbeeld niet met alcohol op omdat ik op de voorpagina van De Telegraaf kom te staan als ik word gepakt.”

Criminelen niet zwaarder straffen
De Emmy-winnende verslaggever keert zich dan ook tegen de ‘volkszucht naar zwaardere straffen’. “Ik heb gezien dat een lang verblijf in de gevangenis uiteindelijk tot niets leidt. Ik geloof ook niet dat mensen zich laten weerhouden door hoge straffen, omdat de meeste misdrijven in een opwelling plaatsvonden, in de relationele sfeer. Echt voorbereide moorden komen maar weinig voor.”

Verder spreekt De Vries in het interview onder andere over zijn moeilijke jeugd, de open relatie met zijn vrouw en zijn felle optreden tegenover premier Rutte bij De Wereld Draait Door.