Spring naar de content

Bazooka van Draghi zal nu wel atoombom moeten worden

Vorig jaar wist Mario Draghi de financiële markten te bezweren door te dreigen met zijn bazooka – het zo nodig onbeperkt door de ECB opkopen van de obligaties van landen-in-problemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De zo uit een spaghettiwestern geknipte woorden ‘Believe me, it will be enough‘ werden daarna vaak geciteerd. De rentes op de Spaanse en Italiaanse staatsleningen daalden naar een nog altijd hoog maar kennelijk hanteerbaar niveau.

Wie had er toen ooit gehoord van Cyprus? Van Jeroen Dijsselbloem? Van Beppe Grillo?

Vanochtend werd een heel mandje economische cijfers voor de Eurozone bekend. Het consumentenvertrouwen is verder gedaald en dat geldt ook voor het producentenvertrouwen. Zelfs in Duitsland stagneerde voor het eerst in lange tijd het consumentenvertrouwen. Het nam niet meer toe en dat duidt op een trendbreuk.

Spanje overtrof al onze verwachtingen – en zelfs de eigen – met een begrotingstekort van 7 procent in 2012. En de mededeling dat het de komende twee jaar niet beter wordt. Italië ziet voorlopig geen kans een regering te vormen, er dreigen nieuwe verkiezingen. Het land plaatste vanochtend twee nieuwe leningen, de tienjarige tegen een marginaal lagere rente maar met een zorgwekkende bid-to-cover van 1,3. Dat is gevaarlijk dicht bij een 1 en daaronder wil niemand meer tegen die rente afnemen. Een bid-to-cover tussen de 2 en 4 duidt op een gezonde belangstelling, die is er niet meer. Dat kwam dan ook al tot uitdrukking bij de andere, vijfjarige, lening. Die was alleen tegen een hogere rente te slijten.

Engeland maakte bekend dat zijn banken dit jaar nog minstens 25 miljard pond aan extra kapitaal moeten ophalen. Wetende wat er met banken kan gebeuren: gaat u het doen?

Morgen gaan in Cyprus de banken weer open, er gelden opname-restricties die we nu nog niet kennen. Ik hou het erop dat ze ook van uur tot uur zullen wijzigen, blinde paniek is niet uit te sluiten. En wordt ook niet uitgesloten, het maximum aan zwaar bewapende bewakers maakt zich op voor een spannende dag.

Vanochtend openden de Europese beurzen in het groen, ze volgden de Amerikaanse slotstanden van gisteren, die waren flink hoger. Ook de Amerikaanse futures – die indiceren hoe de beurzen in de VS vanmiddag zullen openen, stonden alweer in het groen.

En toen kwam het bovenomschreven nieuws. Inmiddels staat de AEX ruim een procent in het rood en dat is ook het beeld in de rest van Europa.

Een tijdje terug schreef ik al dat het wat mij betreft klaar was met de hoogtepunten in de AEX. Die tikte een paar dagen later nog even een top van 359 aan om vervolgens in vier weken tijd 7 procent te verliezen. Intraday raakten we de 332.

Bewegingen op de beurs verlopen altijd in golven, na zo’n daling van 7 procent volgt ook weer een correctieve stijging. Het lijkt erop dat we die nu ook achter de rug hebben en ik nam al maandag Short-posities in. Als ik u was zou ik dat ook maar doen. Het eerste doel is 337. Dat gaat dit keer niet vier weken duren, het zou zomaar komende week al zover kunnen zijn. Met tussentijdse opwaartse correcties maak ik me op voor iets onder de 300. In eerste instantie.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter