Spring naar de content

Wat Geert Wilders kan, kan Diederik Samsom natuurlijk ook

Populisme, dat wordt Geert Wilders vaak verweten. Appelleren aan de onderbuik van de samenleving. Dat is abject, dat doe je niet. Te makkelijk. Te weinig inhoud. Je brengt er het land niet verder mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar het levert wel stemmen op. En veel, in de jongste peilingen is de PVV de grootste partij van Nederland. Ik weet niet hoe het met u is maar ik vind dat Wilders zich recent nogal rustig houdt. Af en toe weer eens een tenenkrommend SMS-je, een heus demonstratietje op het Binnenhof. Dan hebben we het wel gehad.

En dan toch zo’n succes onder kiezers hoewel het – in beurstermen – nog ongerealiseerde winsten zijn. Hoe flikt-ie dat? Nou, Geert heeft op dit moment natuurlijk wel een campagneteam waarvan je alleen maar kunt dromen: Diederik Samsom en Mark Rutte. Dag na dag vergroten zij onvermoeibaar Geert’s momentum. Met zulke jongens aan het roer hoef je alleen maar achterover te leunen. En dat doet Geert dus ook, ook wel eens lekker. Maar ook gevaarlijk, werd Pim Fortuyn’s gedachtegoed ook niet gerooft door zo ongeveer elke andere partij?

Donderdagavond begon Diederik Samsom daar in het televisieprogramma College Tour ook maar vast mee. Als Geert er mee kan groeien, dan de PvdA ook. Het Koninklijk Huis moet nu toch maar eens belasting gaan betalen, hij was sowieso al nooit zo’n fan.En dat gedoe met de multinationals die hun geldstromen door Nederland laten lopen om zo elders belasting te ontwijken, we hebben bij Cyprus gezien waar dat toe zal leiden.

Het is populistisch gekakel, Wilders waardig. Dan laten we het Koninklijk Huis toch belasting betalen, daar kan een Oost-Gronings dorp dan een maand z’n ambtenaren van betalen. En miljarden die in Nederland blijven hangen op grond van goed benutte belastingverdragen die we toch echt met ongeveer elk ander land ter wereld hebben gesloten, die moeten hier weg. Die gunnen we – laten we zeggen – België. Want als het niet hier mag komen, dan gaat het ergens anders heen. Het is volkomen legaal en we kunnen de centjes zeker nu goed gebruiken. Maar er zijn genoeg andere landen waar ze nog gewoon bukken voor een paar miljard. En Nederland zal heus wel nóg een bezuiniging ter hoogte van dat bedrag kunnen vinden.

Volgende keer nóg meer meer visie proberen, Diederik. En graag grote stappen, met dit soort kruimels trekken we het land niet overeind.