Spring naar de content

Sociaal akkoord: als ik het goed begrijp doen we nu helemaal niks

Gisterochtend, er was toen nog geen sociaal akkoord, schreef ik over een eerste, via de Volkskrant uitgelekte, indicatie. De WW-duur zou gewoon drie jaar blijven. Sneller dan ik dacht kwam in de loop van de middag het bericht dat de onderhandelaars van werkgevers en werknemers er aan het begin van de avond een klap op zouden geven, met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Mijn analyse van donderdagochtend wordt inmiddels wel door iedereen gedeeld: van het regeerakkoord is zo goed als niks over. Maar de vraag die daar direct bij opkomt is wat het sociaal akkoord aan oplossingen biedt. Want je zou bijna vergeten dat er vóór het regeerakkoord sprake was van een rampenscenario voor de Nederlandse economie. Dus kun je in al je wijsheid dat regeerakkoord wel onderuithalen, maar de onderliggende problemen zijn er niet mee opgelost.

Het sociaal akkoord biedt geen spoor van oplossingen voor de woningmarkt en de arbeidsmarkt, dé twee grote dossiers die op gang moeten komen willen consumenten er weer vertrouwen in krijgen en het geld laten rollen.

Zo mogelijk nog gevaarlijker is de consensus – ook wel polderuitkomst geheten – die de partners in het sociaal akkoord er kennelijk over bereikten dat de crisis in 2016 wel opgelost zal zijn. Heel veel pijnlijke maatregelen worden naar dat moment opgeschoven in de veronderstelling dat ze minder pijn zullen doen als je ze uitvoert wanneer het beter gaat.

Ik heb geen idee waar dat optimisme vandaan komt, waar het op is gebaseerd. Problemen gaan niet vanzelf over, ze hebben de neiging groter te worden als je niks doet. En dat niks, dat is per saldo toch echt de gisteren gepresenteerde uitkomt. Want regeerakkoord -/- sociaal akkoord = min of meer de situatie van voor de verkiezingen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter