Spring naar de content

Google? Hoog tijd voor een nieuwe zoekmachine

Niet het nieuws dat Google met Europa overeenstemming heeft bereikt over het einde van de manipulatie van zoekresultaten is belangrijk. Wel dat Google dat blijkbaar jaren heeft gedaan. Ten faveure van zijn eigen almaar uitdijende groep diensten. Met lood in de schoenen moeten we op zoek naar andere zoekmachines. Want die zijn er wel degelijk. En nog goede ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Klachten
De Europese Commissie en Google onderhandelen al jaren over de (Europese) uitkomsten van zoekopdrachten op de Amerikaanse zoekmachine. Die heeft verreweg het grootste deel van de markt ook hier in handen. Aanleiding zijn klachten van andere Europese internetdiensten die vinden dat ze er bij Google bekaaid afkomen. Google zou vooral doorverwijzen naar zijn eigen diensten, zoals Google Maps, waar andere kaartenmakers soms beter zijn. Volgens Europa maakt Google daarbij misbruik van zijn (bijna) monopoliepositie.

Google heeft nu toegegeven dat het vermoeden van Europa klopt. En dus ook dat het al die jaren niet ‘eerlijk’ is geweest tegen de consumenten. Het bedrijf gaat zijn zoekuitkomsten in Europa aanpassen. Er zijn dus straks diverse verschillende Googles in de wereld. Dat is nog niet zo erg, maar wij consumenten wensen niet bedonderd te worden. Dan raken wij het vertrouwen kwijt en gaan wij op zoek naar alternatieven die wel eerlijk zijn. En die zijn er, leert een kleine zoektocht (op Google) volop.

Duckduckgo
Belangrijkste kandidaat om straks mijn zoekopdrachten uit te voeren is Duckduckgo. Een rare naam, ik geeft het toe, maar de specs zijn indrukwekkend. Het heeft veel minder advertenties, houdt je gangen op internet niet bij en ziet er gelikt uit. Het heeft nog niet de vele handige diensten van Google (afbeeldingen, nieuws, ik gebruik ze elke dag) maar als zoeker is het waarschijnlijk net zo goed. We zouden natuurlijk ook kunnen kiezen voor Bing als zoekmachine maar dat is dan weer van Microsoft, een firma die ook al door Europa op de vingers is getikt.

Dan zijn er nog de metazoekmachines. Zoals Yippy, dat de resultaten bundelt van andere zoekmachines. En voor de hackers onder ons is er Shodan. Die heeft zich gespecialiseerd in het vinden van computers op het internet. En wel alle computers. Naar verluidt kun je, met enige vakkennis, met Shodan een kleine electriciteitscentrale stilleggen. Het wordt dan ook wel het gevaarlijkste instrument op het internet genoemd.

Voldoende mogelijkheden dus voor Google als zoekmachine. Een algehele ontvlechting van Google (waar ik wel eens stiekem van droom) zal voor velen van ons moeilijker worden. De startpagina van mijn browser is Google want van daaruit kan ik moeiteloos naar mijn gmail en mijn gepersonaliseerde Google Nieuws. Maar het kan geen kwaad om van tijd tot tijd de boel eens wat op te schudden, zeker als je ‘vriend’ een stiekeme manipulator blijkt te zijn geweest.

Onderwerpen