Spring naar de content

Vergeet Mark Rutte, Edith Schippers komt in beeld

Het sociaal akkoord is nog maar net bejubeld of de afbladdering is al begonnen. Het blijkt ook eigenlijk niet te hebben bestaan, het was een what-if-scenario waarop voor de bühne alvast een voorschot is genomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De oproep van Mark Rutte om nu allemaal een nieuwe auto te gaan kopen, leggen we massaal naast ons neer. De oproep tot vrolijkheid ook; er is helemaal geen reden voor. Ik denk dat Rutte de eerste verkiezingscampagne van Barack Obama probeert na te doen met de poldervariant van yes we can. En daar vergist hij zich nogal in, we kunnen helemaal niks. Een oplopende werkloosheid, de hoogste inflatie van de EU17-landen en een daarbij achterblijvende loonontwikkeling: waar zou de run op de winkels vandaan moeten komen? De koopkracht neemt al jaren af. En fors ook. Dus al zou je het als burger een kans willen geven, het geld is er gewoon niet. Gisteren moest de regering met de billen bloot, het beloofde land van het sociaal akkoord komt er alleen als de economie één procent meer groeit, in 2013 en 2014, dan het Centraal Plan Bureau voorspelt. Dat is ronduit onmogelijk, heel veel aannames van het CPB bij de februari-raming zijn nu al in negatieve zin achterhaald: inflatie, werkloosheid. Om er maar eens twee te noemen. Ergens rond de zomer liggen alle bezuinigingen weer op tafel. En misschien wel meer want het wonder blijft uit.

Voorzichtig wordt het duidelijk dat Mark Rutte een Thatcher-momentje tegemoet gaat. Hij kan er zelf wel in willen geloven maar hij morst teveel onderweg, zeker in de ogen van zijn VVD-companen. Halbe Zijlstra viel hem zondag bij Eva Jinek al af. En nu laat Edith Schippers hem langzaam maar zeker ook vallen. Grotendeels buiten de onderhandelingen voor het regeerakkoord gehouden werd ook zij geconfronteerd met het doodgeboren kind van de nieuwe zorgverzekeringswet. Je kon het zien, ze was woedend. Haar loyaliteit jegens Rutte keilt achteruit, terwijl ze ooit twee handen op één buik waren. Edith was de Mark-whisperer. Al een hele tijd denkt Mark dat hij het zelf kan, zonder Edith. En dus zie ik Schippers een aanloopje nemen voor de revolte die binnen de VVD vorm aanneemt.

Het lijkt me heel verfrissend. Ik zie in politiek Den Haag zo gauw geen andere vrouw met premier-kwaliteiten. En al helemaal geen man.