Spring naar de content
bron: anp

Cees Fasseur: ‘Ontzettend brave jongen, die Willem-Alexander’

Sinds hij exclusieve toegang kreeg tot het archief van het Koninklijk Huis wordt hij door vakgenoten weggezet als ‘lakei’ en ‘hofnar’. Kinnesinne, zegt hij, die hij in hún plaats vast ook zou voelen. Gesprek met de huishistoricus van de Oranjes over heden, verleden en toekomst van de monarchie. ‘Er valt weinig meer te moderniseren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Caspar Jansen

Tegen het einde van het gesprek schiet Cees Fasseur (74) dan toch nog even uit zijn slof. De vraag, in het kader van het aankomende koningschap van Willem-Alexander, betrof de uitspraak van de kroonprins, in 2001, over de rol van Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, bij de Videla-coup in de jaren zeventig in Argentinië. Willem-Alexander verwees, in een poging zijn aankomende schoonvader te verdedigen, naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant van nota bene ex-dictator Jorge Videla zelf. Om daar nu weer mee aan te komen, dat vindt Fasseur dus ‘flauw’. “Die jongen had net van premier Kok gehoord dat zijn schoonvader in spe niet op zijn huwelijk kon komen. Toen heeft hij een paar dagen later in New York verwezen naar die brief van Videla. Het stomste wat je kunt doen, natuurlijk. Dat heeft Máxima daarna dan ook gezegd: ‘Een beetje dom.’ Maar het is ook best begrijpelijk. Die jongen was verliefd, die zocht in niet het meest stabiele moment van zijn leven naar argumenten om zijn schoonvader te verdedigen. Hij is toen door Kok terechtgewezen. Maar om Willem-Alexander dat nu nog na te dragen, ja, dat vind ik dus flauw.”

Is dit een glimp van de ‘straatvechter’ Cees Fasseur, zoals een collega-historicus hem ooit noemde? Dat is slechts een van de vele kwalificaties die hem ten deel vielen sinds hij naam maakte met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina en zijn boek Juliana & Bernhard, waarin hij de Greet Hofmans-affaire, die het huwelijk van het koninklijk paar dreigde te ontwrichten, ontrafelde. ‘Hofbiograaf’ is een mildere titel, en deels berustend op waarheid, omdat Fasseur tot nu toe als enige van koningin Beatrix toegang kreeg tot het Koninklijk Huisarchief. Volgens de Amsterdamse historicus Niek van Sas gold Fasseur in de ‘progressief-correcte kringen’ van Geert Mak als ‘lakei’. Van Sas vond eerder dat Fasseur de ‘hofnar’ speelde. De term ‘straatvechter’ bleef hem het meest aankleven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap