Spring naar de content

Waarom wij allemaal piraten zijn

Elke zestig seconden wordt er op het internet 625 terabyte (dat is 625.000 gigabyte) aan digitale informatie rondgepompt. Films, muziek, documenten. En een groot deel daarvan is illegaal, even afhankelijk van de vraag waar je woont op deze aarde. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt dat dat de meeste internetters een rotzorg zal zijn: ze hebben over het algemeen geen idee wat legaal of illegaal is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het onderzoek is uitgevoerd door de Britse advocatenfirma Wiggin. Van 2500 wereldwijd ondervraagden dacht bijna de helft (44 procent) dat het volstrekt legaal is om commerciële media in de cloud op te slaan en 35 procent meende dat je een film of een tv-programma best naar een vriend mag sturen. Tweederde van de deelnemers zoekt weleens op internet, bijvoorbeeld via Google, naar zulke ‘content’ en een kwart doet dat zelfs elke dag. Dat zijn waarschijnlijk de zware torrentgebruikers of de jongens achter Usenet waar je zo ongeveer alles kan downloaden wat je wil.

Een en ander uiteraard tot verdriet van de makers van speelfilms, muziek, kranten, tv-programma’s en e-books. Die zien vele miljarden aan euro’s, dollars en andere munteenheden in rook opgaan. Het advocatenkantoor dat het onderzoek uitvoerde werkt overigens voor dat soort bedrijven. Dat het naast een kantoor in Londen er ook een in Brussel heeft zal wel geen toeval zijn want daar wordt (langzaam, maar zeker) gewerkt aan een harmonisatie van de Europese copyrightregels. Vooralsnog met weinig resultaat.

Exemplarisch is bijvoorbeeld Google Nieuws, dat voor u en mij op een heel handige manier het nieuws uit honderden media knipt en bundelt. In Frankrijk wordt het actief bestreden, Duitsland heeft er een halfbakken wet voor gemaakt die niets veranderde en de situatie in Nederland ken ik niet eens. Wel weet ik dat miljoenen mensen er gebruik van maken en de nieuwsberichten ook weer doorsturen naar anderen in die constante stroom van 625 terabyte per minuut. Net zoals ze dat doen met foto’s van een ander, Youtubefilmpjes en geinige muziek.

Als wij dus eigenlijk bijna allemaal piraten zijn dan ligt dat niet alleen aan ons, de gebruikers, maar ook aan het achterblijven van wettelijke regelingen en de handhaving daarvan. De Nederlandse wet op het Auteursrecht is meer dan honderd jaar oud en dus niet toegesneden op het internettijdperk. Zolang daaraan in Nederland, Europees of op wereldschaal niets gedaan wordt, is het dweilen met de kraan zeer, zeer wijd open.

Onderwerpen