Spring naar de content

Anoushka van Miltenburg, stop er toch mee!

Het gaat niet goed met het Kamervoorzitterschap van Anoushka van Miltenburg van de VVD. Niet voor het eerst leidde een weifelend optreden tot hoon van het parlement.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Al vlot na haar aantreden kreeg ze forse kritiek op haar functioneren. Meerdere fractievoorzitters klaagden over een tekort aan spreektijd. Haar strakke leiding irriteerde meerdere Kamerleden.

Ditmaal was het CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma die de trekker overhaalde.Toen Van Miltenburg aan PvdA-Kamerlid Ed Groot vroeg aan welk debat hij precies steun wilde geven greep Buma in. “Ik vind dat u erg sterk sturend in een bepaalde richting een debat probeert door te laten gaan.”

Het schoot de voorzitster in het verkeerde keelgat. ‘Ik voel me eigenlijk een beetje onheus bejegend, als ik u het gevoel heb gegeven dat ik heb gestuurd, dan bied ik u daar mijn nederige excuses voor aan”, verontschuldigde ze zich. Hierop verliet ze de Kamer, naar verluidt barstte ze in de wandelgangen in tranen uit.

Donderdagavond stelde politiek verslaggever van RTL Nieuws Frits Wester bij Pauw&Witteman dat betrokkenen rondom Van Miltenburg verwachten dat de Kamervoorzitter er binnenkort de brui aan geeft. En eigenlijk is dat zo vreemd niet. Ze lijkt steeds minder plezier te hebben in haar werk. De emmers stront die ze over zich heen krijgt (in parlementaire formuleringen) uit vele hoeken kunnen niet anders dan een niet zo lelijke uitwerking hebben op het gemoed van de VVD-politica.

Van Miltenburg lijkt het niet leuk te vinden, en haar optredens worden dito beoordeeld. Van Miltenburg mist duidelijk de allure van haar voorganger Gerdi Verbeet. De VVD heeft overigens in de persoon van Ton Elias een meer dat adequate vervanger klaarstaan. Ons advies: stop ermee als het niets lijkt op te leveren!

De toestand in de Tweede Kamer verleidde voormalig HP/De Tijd-columnist Sywert van Lienden op Twitter tot een fraai Seth Gaaikemaatje: “Goed dat Sybrand Buma wijst op sturing debat door Kamervoorzitter Van Miltenburg. Haar skills moeten duidelijk nog Verbeeteren.”

Bekijk hier de uitbarsting van Van Miltenburg van donderdagavond.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook