Spring naar de content

Kunst voor de koning II: Portretten van Willem-Alexander

Een speciale editie van HP/De Tijd Expo deze week: inspiratie voor de koning, portretten van en voor onze aanstaande koning. Kunstenaars uit het ganse koninkrijk hebben getracht de tronie van de troonopvolger in een kunstwerk te vatten. En dat is goed gelukt, vinden wij. Oordeel zelf!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Een deel van de kunstwerken is vanaf 5 mei te bekijken in het Augustinusklooster in Nijmegen. Bekijk hier deel I en deel III van onze Expo.

Kunstenaar Vincent Geels uit Lochem wil, door middel van de grove toetsen en tonen die zijn gebruikt, de krachtige en mysterieuze kant van onze nieuwe koning neerzetten.
Rita Camphuijsen uit De Bilt maakte een drieluik van Willem-Alexander en Màxima, met op de achtergrond Antarctica – het continent waar ze in 2009 een bezoek aan brachten.
Tineke van Steenbergen uit Hilversum maakte dit portret van het koningskoppel.
Martin Copier uit Werkendam maakte verschillende portretten van de prins, waaronder deze. Hij is blij met Willem-Alexander als koning. “Ik heb het volste vertrouwen in hem.”
Marieke Rolloos uit Delft maakte een wel heel bijzonder portret van de prins: namelijk een van Nespressocupjes.
“Dit is Willem-Alexander zoals ik hem zie: zonder fritsen en fratsen”, zegt Wim Streep uit Apeldoorn.
Esther de Jong uit Dalfsen schilderde dit portret deels met haar vingertoppen, zodat het schilderij karakter krijgt. De nieuwe koning wenst ze veel thermiek toe. “Door thermiek kunnen vogels hoogte winnen en daardoor grote afstanden afleggen. En dat hebben wij mensen ook nodig: we moeten elkaar veel meer vlieguren gunnen om hoogte te kunnen winnen en succesvol te kunnen worden.”
“Ik ben bij een groep kunstenaars terecht gekomen die de afgelopen tijd door het land is getrokken met portretten van de leden van het Koninklijk Huis. Eerst met een soort ‘Salon des Refusés’-gevoel, maar altijd met veel plezier”, zegt Hannie Rieuwerts uit Vleuten.
Oprichtster van dit reizende, vijftig koppen tellende kunstenaarscollectief is Carla van Lieshout uit Nistelrode. “We trekken tot Prinsjesdag 2014 door het land met onze tentoonstelling. Vrijwillig”, zegt ze. Dit portret schilderde Van Lieshout zelf. De volgende halte is het gemeentehuis van Epe.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in de reguliere Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook