Spring naar de content

De spagaat van republikein Eberhard van der Laan

Koningin Beatrix nam deze week afstand van de troon om plaats te maken voor koning Willem-Alexander. Belangrijke aanwezige die dag en tevens officiële getuige van de gebeurtenis was de Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan. Een lid van het Republikeins Genootschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

O, wat een fraaie ironie. Uitgerekend republikein Van der Laan zat vlak naast Beatrix toen zij de akte van abdicatie tekende. Later die dag stond hij met zijn vrouw Femke fier naast de nieuwe koning tijdens de koningsvaart op het IJ.

Republiek herstellen
“De deelnemers aan het genootschap bevorderen individueel of collectief de discussie over de Nederlandse staatsvorm, totdat de volksgunst voor het erfelijk koningschap voldoende zal zijn afgenomen om de republiek op vreedzame wijze te herstellen,” schrijft het Republikeins Genootschap over zijn eigen taak. Hoe zal Van der Laan zich aan zijn opdracht hebben gehouden?

Fluisterde hij af en toe wat ondeugende republikeinse zinnetjes in het oor van de koning? “Je bent wel populair voor een ongekozen vorst.”
En dan, enkele minuten later: “psst, Willem, zie je al die mensen? Die hebben nooit om jou gevraagd.”

HEEL VEEL DANK!!!!!
Het meest waarschijnlijke scenario is dat Van der Laan zich als een echte hoofdstedelijke burgemeester heeft gedragen en zijn persoonlijke mening opzij heeft gezet. Waarschijnlijk wel, gezien het sms-bericht dat hij van de nieuwbakken vorst ontving. “HEEL VEEL DANK!!!!” sms’te de koning aan Van der Laan. Of beschikt onze mensenkoning over een grote portie sarcasme?

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook